Wethouder Verlaan sprak onlangs over studentenhuisvesting bij studentenvereniging USRA.
Wethouder Verlaan sprak onlangs over studentenhuisvesting bij studentenvereniging USRA. ©maartenheijenk.nl

Mantelzorgers worden niet de dupe van regels studentenhuisvesting in Dronten

Gemeente

DRONTEN - Er mag in de gemeente Dronten slechts één huishouden in een huis wonen. Wethouder Nico Verlaan benadrukt dat deze nieuwe regel ook geldt voor mantelzorgers die iemand in huis willen nemen. Hij voegt er echter aan toe dat de gemeente mantelzorg toejuicht en dat er in dergelijke gevallen soepeltjes een ontheffing wordt verleend.

De gemeenteraad van Dronten buigt zich de komende maand over een ‘paraplubestemmingsplan’, met name om regels voor studentenhuisvesting vast te leggen. Dit gebeurt omdat het beleid van de gemeente Dronten door een vormfout niet in overeenstemming was met de bestemmingsplannen.

Door dit nieuwe paraplubestemmingsplan moet er altijd een omgevingsvergunning worden aangevraagd als er meerdere huishoudens onder één dak wonen. Het geldt dus niet alleen voor studenten en arbeidsmigranten, maar formeel ook voor mantelzorgers.

Eén bezwaar

Het plan heeft de afgelopen periode ter inzage gelegen en daartegen is één bezwaar ingediend. Deze persoon vindt het een probleem dat ook mantelzorgers onder de nieuwe regels vallen.

Wethouder Nico Verlaan legt uit dat mantelzorgers inderdaad een vergunning moeten aanvragen. De gemeente kondigt echter aan dat zij makkelijker een ontheffing zullen krijgen dan de andere doelgroepen.

Gemeentelijk beleid

Voor studenten en arbeidsmigranten geldt behalve het paraplubestemmingsplan namelijk ook het gemeentelijk beleid. Daarin zijn bijvoorbeeld regels over veiligheid en parkeren opgenomen.

Ook is in dat beleid vastgelegd dat er binnen cirkels van 100 meter slechts één studentenhuis mag zijn. ,,Want waar de bewoners echt last van hebben, is samenklontering van studenten. Dàt kunnen we nu met dit paraplubestemmingsplan reguleren’’, verwacht Verlaan.

Studentenhuisvesting

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 2 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 2 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 3 uur geleden