Patrick Kleuver bij zijn AED.
Patrick Kleuver bij zijn AED.

EHBO-vereniging blij met nieuwe AED: ,,Die dingen moeten naar buiten!ā€™ā€™

Algemeen

DRONTEN - Bij de woning van Patrick Kleuver aan de Muddegezaai in Dronten hangt sinds kort een AED aan de buitenkant van de garagedeur. Daardoor is-ie bereikbaar voor iedere burgerhulpverlener. De EHBO-vereniging is er blij mee, maar is nog lang niet tevreden.

De gemeente Dronten is aangesloten bij hartslagnu.nl. Dat betekent dat burgerhulpverleners een smsā€™je krijgen als er in hun buurt sprake is van hartfalen. Een deel van die burgers wordt rechtstreeks naar de patiĆ«nt gestuurd, een ander deel naar de dichtstbijzijnde AED.

Het systeem wĆØrkt

,,Het systeem werkt heel goedā€™ā€™, heeft Kars Kootstra van de EHBO-vereniging in Dronten inmiddels ervaren. Hij heeft zelf de afgelopen periode al vier oproepen gehad. Tegelijkertijd ervaart hij dat de AEDā€™s vaak van veel te ver moeten komen: ,,En dat komt omdat veel AEDā€™s niet vierentwintig uur per dag bereikbaar zijn.ā€™ā€™

Biddinghuizen en Ketelhaven hebben hun zaakjes prima voor elkaar. In Biddinghuizen zijn verdeeld over het dorp 9 AEDā€™s, die ook ā€™s nachts toegankelijk zijn. Ketelhaven heeft sinds kort drie AEDā€™s verspreid over het bungalowdorp en maar liefst veertig burgerhulpverleners.

Dronten en Swifterbant

In Dronten en Swifterbant ligt het anders. Hartslagnu meldde recentelijk, dat er in Dronten vijf AEDā€™s 24/7 bereikbaar zijn en in Swifterbant slechts eentje.

EĆ©n van die vijf defibrillatoren in Dronten hangt aan het gemeentehuis. Die is vorig jaar naar buiten gegaan. Hetzelfde geldt voor de AED van de EHBO-vereniging, die aan de garage bij Kars Kootstra in Dronten-West hangt.

Dronten-Zuid

In Dronten-Zuid is deze maand de AED van Patrick Kleuver aan de voorgevel geplaatst. Deze brandweerman en ARBO-trainer is bezig met het opzetten van het bedrijf AED Dronten en werkt nauw samen met de EHBO-vereniging.

Kootstra vindt het fijn: ,,Maar ook anderen zouden hun AED aan de voorgevel moeten hangen, het zwembad en de sporthal bijvoorbeeld. Ik weet dat er heel veel mensen, bedrijven en instanties zijn met een eigen AED. Pas als die dingen vierentwintig uur per dag gebruikt kunnen worden, werkt het systeem van Hartslagnu ĆØcht.ā€™ā€™

Reanimatiecursus

Hartslagnu staat of valt niet alleen bij defibrillatoren, maar ook bij burgers die de apparaten kunnen bedienen. Daarom houdt de EHBO-vereniging Dronten de komende maand weer een reanimatiecursus, waarbij ook het AED-gebruik wordt geoefend. De cursus wordt gegeven op twee donderdagavonden: 9 en 16 februari.

Kars Kootstra heeft de indruk dat veel mensen niet aan zoā€™n cursus durven te beginnen, omdat ze het eng vinden. Zijn vereniging wil nogmaals het belang van de cursus benadrukken: ,,Want een burgerhulpverlener is eerder bij een slachtoffer dan de ambulance. Elke seconde telt!ā€™ā€™

Aanmelden: www.ehbodronten.nl.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 12 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 12 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 13 uur geleden