Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten)
Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) © Eelco Lindhout

Dronten wil zoveel mogelijk asielzoekers uit ‘eigen’ AZC huisvesten

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten krijgt van het COA statushouders toegewezen, die gehuisvest moeten worden. De gemeente vraagt zich al langer af: waarom moet wij asielzoekers huisvesten uit AZC’s in Hoogeveen of Alkmaar, terwijl we ook een ‘eigen’ AZC hebben? Het COA en de zes andere gemeenten in Flevoland zijn dat inmiddels met Dronten eens.

De zes gemeenten, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de provincie zijn het recentelijk eens geworden over een intentieverklaring. Daarin wordt afgesproken dat àls een gemeente vergunninghouders moet opnemen, die zoveel mogelijk uit het eigen AZC komen.

De afspraken zijn inmiddels bekrachtigd door B en W van Dronten. Zodra ook de andere gemeenten en het COA het er intern over eens zijn, wordt de overeenkomst ondertekend. Wethouder Peter van Bergen verwacht dat dit in maart gebeurt.

20% uit AZC Dronten

Volgens de laatste beschikbare kwartaalcijfers kwam van de vluchtelingen, die in Dronten gehuisvest werden, 70% uit het AZC in Zeewolde, 10% uit Hoogeveen en 20% uit Dronten. Volgens Van Bergen was die 20% ook nog te danken aan de inzet vanuit het gemeentehuis: ,,Wij willen dat percentage zo hoog mogelijk hebben.’’

,,Veel gemeenten investeren in het opnemen en het zich thuis laten voelen van de vluchtelingen’’, zo motiveert de wethouder de voorkeur om mensen uit het ‘eigen’ AZC te huisvesten. Als deze asielzoekers vervolgens aan andere gemeenten gekoppeld worden, is al die inzet voor niets geweest.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 11 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 11 uur geleden