Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten)
Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) © Eelco Lindhout

Dronten heeft slechts 8 jeugdgidsen, terwijl dat er eigenlijk 15,5 moeten zijn

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft véél te weinig jeugdgidsen om de jeugdzorg goed te kunnen invullen. Dat blijkt uit onderzoek dat is verricht in opdracht van de gemeente. Er zijn momenteel 8 jeugdgidsen en eigenlijk moeten dat er 15,5 zijn.

Wethouder Peter van Bergen gaat de komende periode wat noodverbanden aanleggen. Hij benadrukt wel dat het enorme tekort aan jeugdgidsen er niet toe geleid heeft dat jongeren geen hulp gekregen hebben.

Te zware zorg

,,We zien we dat te veel inwoners door één gids geholpen moeten worden en dat kinderen daardoor te makkelijk worden doorgestuurd naar mogelijk te zware zorg’’, zegt Van Bergen over de huidige situatie.

Hij voegt er meteen aan toe dat de gemeente altijd vanuit het kind denkt en niet vanuit de financiën: ,,We proberen vroeg te signaleren en ’t liefst door preventie problemen te voorkomen. Een kind is er natuurlijk bij gebaat dat eventuele problemen zo vroeg mogelijk worden gesignaleerd en niet verergeren. Als een kind zorg nodig heeft, krijgt het kind gewoon die zorg.’’

Weinig geld

De gemeente is sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Het beschikbare budget is sindsdien teruggebracht van 12,9 miljoen euro per jaar naar 8,9 miljoen.

Het betekent dat er te weinig geld is om nieuwe jeugdgidsen een vaste aanstelling te geven. Daarom is besloten om dit jaar zes extra jeugdgidsen tijdelijk in dienst te nemen. ,,Mijn doel is om op hele korte termijn de werkdruk bij de jeugdgidsen te verminderen’’, aldus de wethouder.

De komende periode gaat de gemeente het hele sociale domein onder de loep nemen. Dan wordt bepaald hoeveel jeugdgidsen er definitief komen. ,,Maar als de huidige werkwijze structureel maken, kunnen we dat gewoon niet betalen’’, loopt Peter van Bergen vooruit op die evaluatie.

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 4 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 5 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 5 uur geleden