Open brief | Handtekening Aat de Jonge beperkt Drontenaren in vrijheid

Algemeen

DRONTEN - Volgens het nieuwe ‘paraplubestemmingsplan’ mag elke woning in Dronten straks nog maar één huishouden hebben. Volgens Peter Brands gaat heel Dronten boeten voor de overlast van studenten en arbeidsmigranten in één wijk. Hij schreef hierover onderstaande open brief.

Brands is verhuurder van studentenhuizen in Dronten: ,,Maar ik heb deze brief geschreven als betrokken Drontenaar, want dit onderwerp gaat héél Dronten aan.''

Open brief Peter Brands

Elke woning in Dronten mag nog maar één huishouden hebben. Een meervoudig huishouden, zoals bijvoorbeeld een studentenhuis of een woningeigenaar die een kamer verhuurt, wordt verboden. De reden is om de overlast van studenten en arbeidsmigranten in één wijk in Dronten te verminderen. Heel Dronten moet hiervoor boeten. Natuurlijk kan er ontheffing komen voor een woning, maar dan dient u een lastig vergunningtraject in te gaan. Daar zit de Drontenaar niet op te wachten.

Afgelopen woensdag werd dit besluit via de media kenbaar gemaakt aan de inwoners van Dronten. En dan te bedenken dat de regel is ingegaan per 30 juni 2016. Waarschijnlijk durfde de Gemeente ons als inwoners niet eerder hierover te berichten omdat ze bang zijn voor de gevolgen.

Al jaren bestaat de overlast in de straten Oeverloper en Morinel. In die straten is de dichtheid van echte studentenhuizen groot. Door lang geen beleid te voeren is de uitkomst dat er momenteel 24 woningen verhuurd worden aan 122 studenten. De buurt ervaart overlast. Woningeigenaren die hun woning willen verkopen krijgen geen kopers omdat hun huis in deze straat staat of in het ergste geval naast een studentenhuis ligt.

?In 2014 is de Gemeente wel eindelijk beleid gaan maken. Ze kwamen met "Beleidsnotitie Huisvesting studenten gemeente Dronten". Eindelijk een goed initiatief. Niet dat de overlast direct stopte, maar door regulering werd verdere uitbreiding wel voorkomen.

De regels gingen voor heel Dronten gelden met een speciale regeling voor het Centrumgebied. De Gemeente voerde een vergunningsbeleid in voor studentenhuizen. Elk studentenhuis moest voldoen aan veiligheidsvoorschriften, brandweervoorschriften, er mochten maximaal zes studenten in een woning en binnen een straal van 100 meter mocht er niet nog een studentenhuis komen.

Redelijke regels die konden zorgen voor een goede verspreiding over Dronten van studentenhuizen. Natuurlijk werd het probleem in de Oeverloper en Morinel hiermee niet opgelost. De bestaande juridische situatie kon hiermee niet aangepakt worden.

?Vooral door initiatieven van de studenten zelf, met name ingezet door de studentenvereniging USRA, ontstond er een goede overlegstructuur tussen de gemeente, eigenaren van de studentenhuizen in deze straten en de bewoners. Vooral sinds afgelopen december met het USRA project "Pauw Academy" leek alles redelijk tot rust te komen. De partijen waren en bleven met elkaar in gesprek en er werd begrip getoond voor de huidige situatie.

?En zo was het ook goed, zou je denken als inwoner van Dronten. Een beleid waar iedereen mee kon leven, een goede start in het overleg tussen de partijen om definitief de overlast in de wijk te beperken en gedreven door de ontstane situatie een woningbouwvereniging OFW die samen met de Gemeente en de Aeres Hogeschool konden vertellen dat er vijftig nieuwe studentenkamers gebouwd gingen worden op het terrein van de school.

Voor Dronten is de Aeres Hogeschool erg belangrijk. De school groeit elk jaar met ongeveer 150 studenten. In 2017 verwacht de school om 2.100 leerlingen te hebben. Tijdens overleg op 23 november 2016 tussen wethouders, Aeres Hogeschool, studentenvereniging en buurtbewoners van de Oeverloper en Morinel vertelde een vertegenwoordiger van de school dat van de 2.100 studenten er 877 in Dronten wonen en 85 in de gemeenten in de regio.

Als we de capaciteit van alle geregistreerde studentenhuizen, zoals deze in de stukken van het paraplubestemmingplan genoemd worden, totaliseren komen we op woonruimte voor 206 studenten. Op de Campus van de school kunnen 250 studenten een kamer vinden. Opgeteld zijn dat 456 studenten. Er willen dus 962 studenten in Dronten wonen en er is nu plaats voor 456 studenten. Een enorme onderbezetting van 506 kamers voor studenten.

Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat de Aeres Hogeschool het heel erg lastig heeft met deze situatie. De 50 extra kamers die ergens in 2017 gereed komen zijn een druppel op de gloeiende plaat. De school wordt door het huidige beleid van de gemeente al enorm beperkt in zijn groeimogelijkheden, en ze willen groeien. Ze zijn de beste school in Nederland op hun gebied.

Goed, we mogen stellen dat er nog een groep studenten in Dronten wonen in studentenhuizen die nog niet door de gemeente in kaart zijn gebracht. Als we dat op 100 studenten stellen dan zijn er nog honderden studenten die ergens in Dronten bij particulieren op kamers wonen. Gelukkig kon dit nog binnen het beleid van 2014.

Maar in de achterkamertjes van de Drontse politiek werd een nieuw plan ontwikkeld. En zo kwam men met het Paraplubestemmingsplan.Op de betreffende pagina op de site van de Gemeente staat onder andere dit te lezen:

?"Om te voorkomen dat woningen zonder vergunning in gebruik kunnen worden genomen voor studenten- of arbeidsmigrantenhuisvesting heeft de Gemeenteraad van Dronten recent een voorbereidingsbesluit genomen. Het voorbereidingsbesluit bepaalt expliciet dat het niet is toegestaan om een woning in gebruik te nemen voor de huisvesting van meer dan één huishouden."

Het goedgekeurde Paraplubestemmingsplan zegt heel simpel dat elke woning in Dronten alleen geschikt is om er met één huishouden in te wonen. Indien er meer huishoudens in een woning wonen is dit direct een meervoudig huishouden en is dit dus niet toegestaan. Het is verboden zegt onze burgemeester.

Indien een eigenaar van een woning dus een meervoudig huishouden heeft dan dient hij daar een vergunning bij de gemeente voor aan te vragen. Deze vergunning is eenzelfde Omgevingsvergunning die eigenaren voor een Studentenhuis of huis voor Arbeidsmigranten moet aanvragen zoals in het beleid van 2014 benoemd is.

Met de handtekening onder dit plan beperkt onze burgemeester Aat de Jonge hiermee niet alleen de vrijheid van bewoners in Dronten maar zet hij ook de ontwikkeling van de Aeres Hogeschool in zijn achteruit, zorgt hij dat agrariërs geen arbeidsmigranten meer kunnen werven en zorgt hij er voor dat honderden studenten op straat gezet moeten worden.

In Dronten vinden veel studenten een woonplaats doordat particulieren een kamer verhuren aan een student. De overheid stimuleert dit fiscaal door een belastingvoordeel van € 5.000,= per jaar. Hiermee helpen deze bewoners mee om het grote huisvestingsprobleem van studenten iets te verminderen. En soms nemen ze wel twee of drie studenten in huis.

Als je eigen kinderen het huis uit zijn of elders in Nederland een studie volgen heb je ruimte genoeg. En je helpt de gemeenschap er ook nog eens mee. De studenten nemen als het ware de plaats in van de eigen kinderen en omdat de studenten een kamer huren in een woning, waar al de eigenaar woont, is er bijna nooit sprake van enig overlast. De eigenaar zorgt wel voor controle want die wil geen problemen met de buren in de wijk waar hij al lang volledig is geïntegreerd.

Kamerverhuur zou juist in de toekomst gestimuleerd moeten worden onder de bewoners van Dronten. De Gemeente doet dan goede zaken. De studenten worden juist goed gespreid over de gemeente en de kans op overlast is erg klein. Ze lossen deels het probleem van huisvesting op en zorgen dat de eigenaren van de woning er financieel beter voor komen te staan wat hogere bestedingen bij de middenstand in Dronten geeft.

Wat een gemiste kans van onze burgemeester en zijn bestuurders! Ze doen met dit paraplubestemmingsplan precies het tegenovergestelde. Omdat er geen meervoudig huishouden in een woning mag wonen zullen alle eigenaren die nu kamers aan studenten verhuren deze studenten op straat moeten zetten. Of ze moeten een vergunning aanvragen. En daar zitten ze niet op te wachten.

Indien ze dit toch doen, moeten ze extra investeren in veiligheid op de kamers waar voorheen gewoon hun eigen kinderen sliepen. Ook mag hun woning niet binnen een straal van honderd meter van een andere woning liggen waar toevallig kamers aan studenten worden verhuurd.

Maar het paraplubestemmingsplan zorgt nog voor veel meer toekomstige problemen in Dronten. Meer problemen dus in plaats van minder.

?Iedereen weet dat er een woningprobleem in Dronten is. Er zijn nauwelijks geschikte huurwoningen. Voor de honderden zoekende mensen naar een betaalbare huurwoning is er een dagelijks gevecht op het platform van de OFW. Indien je bent ingeschreven als woningzoekende dan krijg je maar enkele woningen per maand op dit platform aangeboden. Woningzoekende staan dus jaren op de wachtlijst.

Onze kinderen kunnen in Dronten bijna geen geschikte huurwoning krijgen. Als ze na hun opleiding in Dronten verder willen zijn ze gedwongen om weer bij hun ouders te komen wonen. Dat kan gelukkig nog wel binnen de plannen van de gemeente. Maar als uw dochter een vriend heeft van elders die samen met haar in Dronten wil wonen en werken dan heeft u een probleem.

U mag uw schoonzoon niet in uw huis laten wonen. Uw woning wordt dan een meervoudig huishouden en u dient daar een vergunning voor aan te vragen. In één woord belachelijk! En stel dat u dat doet, maar de buren verderop in uw straat (binnen een straal van honderd meter) hebben dat al eerder gedaan, dan krijgt u geen vergunning om uw schoonzoon in uw eigen huis te laten wonen.

En het gaat nog verder en het wordt nog gekker. In Nederland is het beleid dat ouderen zo lang mogelijk op zichzelf moeten blijven wonen. Soms kan dat vanwege de lichamelijke of geestelijke gezondheid niet meer. Maar een plaats in een verzorgingstehuis is er niet. U besluit uw ouders of één van uw ouders of uw schoonouders bij u te laten wonen. Verboden zegt de burgemeester! U bent dan direct een meervoudig huishouden en dat mag niet.

U zet toch door en vraagt een vergunning aan. Maar de buren die u helemaal niet kent in een andere straat maar wel binnen honderd meter van uw huis heeft al een meervoudig huishouden. Het maakt niet uit of dit een familielid is die inwoont, of dat het een studentenhuis is, of dat het een arbeidsmigranten huis is, of dat het een kamerverhuur is... u krijgt de vergunning niet.

U heeft niet meer de vrijheid en de mogelijkheid om uw ouders, uw schoonouders, uw dochter of uw zoon te helpen in deze moeilijke tijd waar nauwelijks woonruimte te krijgen is. Het wordt u verboden!

We kunnen als inwoner gaan kijken of de gemeente vormfouten heeft gemaakt waardoor de beslissing kan worden herroepen. We kunnen ons hierbij afvragen wat de gemeente juridisch bedoelt als huishouden. Ergens kwam ik ook het volgende tegen in een uitspraak van de Hoge Raad:

"Uitspraak 20 april 2011, kenmerk 201008680/1/H3 Woning wordt bewoond door drie studenten. Huurovereenkomst op naam van één persoon. Eigenaar voert aan dat hij niet het oogmerk had om kamerverhuurder te zijn. De Afdeling oordeelt dat het samenwonen van de drie bewoners in overwegende mate werd bepaald door de wens om voor de duur van hun opleiding huisvesting te hebben, zonder dat ze los daarvan bestendig voor onbepaalde tijd een huishouding wilden voeren. De rechtbank heeft dan ook met juistheid overwogen dat de bewoners geen duurzame gemeenschappelijke huishouding voerden, zodat zij geen huishouden vormden in de zin van de Huisvestingswet en de Huisvestingsverordening.”

?Maar zo gaan we niet met elkaar om in een hechte gemeente als Dronten. Er moeten gewoon goede duidelijke beslissingen worden genomen door de politiek die voor oplossingen zorgen en niet nog meer problemen veroorzaken.

We kunnen als inwoners van Dronten hier toch niet akkoord mee gaan? We kunnen hier toch niet als politieke leiders akkoord mee gaan? En ook als bestuurders van een Hogeschool kunnen we hier niet akkoord mee gaan!

Ik roep hierbij iedereen op om zich in te zetten voor het blokkeren van dit onwerkbare Paraplubestemmingsplan.

Peter Brands
Lente 18?
8251 NT Dronten
Tel: 06-14992102

Studentenhuisvesting