Wethouder Nico Verlaan (CDA)
Wethouder Nico Verlaan (CDA) ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Nico Verlaan: ,,Meerdere gezinnen in één woning is nooit een probleem geweest''

Gemeente

DRONTEN - Door middel van een nieuw ‘paraplubestemmingsplan’ wil de gemeente Dronten een handvat krijgen om in te grijpen als de huisvesting van meerdere gezinnen in één woning tot overlast leidt. Het is volgens wethouder Nico Verlaan absoluut niet de bedoeling om allerlei woonvormen te verbieden.

B en W hebben een ‘paraplubestemmingsplan’ gemaakt, waardoor er slechts één huishouden in een woning mag wonen. Als dat plan later deze maand wordt goedgekeurd door de gemeenteraad, kan de gemeente optreden als studenten of arbeidsmigranten in een woning gaan wonen zonder vergunning.

Wethouder Verlaan vergeleek de nieuwe regels vanavond met de discussie in de gemeenteraad over het ‘blowverbod’: het is zeker niet de bedoeling om altijd in te grijpen, maar àls er sprake is van overlast, heeft de gemeente straks het recht aan haar zijde.

Gewenste woonvormen

Er zijn verschillende woonvormen met meerdere huishoudens in één woning, die wel als gewenst worden gezien. Gemeenteraadsleden somden vanavond verschillende voorbeelden op: mantelzorgers die hun ouders in huis nemen, jongeren die weer bij hun ouders intrekken of inwoners die één of twee kamers onderverhuren aan studenten.

Nico Verlaan zag het probleem niet: ,,Wonen met meerdere gezinnen in één woning is in heel Nederland altijd verboden geweest. Dat is nooit een punt geweest en dat gaat het nooit worden. Waarom zou je dan handhaven? Natuurlijk doe je dat niet, want het is geen probleem.’’

Machteloos

Hij herinnerde eraan dat de gemeente pas beleid is gaan maken, toen de gemeenteraad ongewenste ontwikkelingen zag met huisvesting voor studenten en arbeidsmigranten. Volgens Verlaan is het nieuwe ‘paraplubestemmingsplan’ alleen voor die doelgroepen bedoeld.

Hij voegde er wel aan toe dat overlast vrijwel altijd te maken heeft met gedrag: ,,En bij gedrag in of bij de woning sta je vaak machteloos.’’

Studentenhuisvesting