Ton van Amerongen (VVD)
Ton van Amerongen (VVD) © Eelco Lindhout

Fietspad-toezegging Ton van Amerongen kost gemeente Dronten 75.000 euro

Gemeente

DRONTEN - Het is wethouder Ton van Amerongen geweest, die in juni 2015 namens de gemeente Dronten schoorvoetend heeft ingestemd met het weghalen van het fietspad bij de Colijnweg (langs de Dronterringweg). De provincie Flevoland wil die beslissing nu best terugdraaien, maar dan moet diezelfde gemeente eerst over de brug komen met 75.000 euro.

Provinciale Staten hadden in 2006 nog besloten dat het veelbesproken fietspad gehandhaafd zou blijven. In juni 2015 ging wethouder Van Amerongen om tafel zitten met provinciebestuurders. Hij stemde ermee in om het fietspad toch te schrappen, zo blijkt uit een brief van B en W aan de gemeenteraad.

Toen bewoners van de omgeving Colijnweg en Ketelhaven in november 2016 werden geconfronteerd met dit besluit, ontstond er onrust. Het CDA stelde vragen in de gemeenteraad en wethouder Nico Verlaan deed de toezegging zich hard te maken voor handhaving van het fietspad.

De helft betalen

Na een belletje met gedeputeerde Jaap Lodders en een brief heeft de provincie nu gereageerd: wij willen het fietspad best terugleggen, mits de gemeente Dronten de helft betaalt. Ofwel: maximaal 75.000 euro.

De wethouder schrapte het fietspad in 2015 achter gesloten deuren. Over het terugleggen van het fietspad willen B en W nu in de openbaarheid een beslissing nemen. De gemeenteraad wordt voorgesteld om de uitgave van maximaal 75.000 euro te bespreken als de plannen voor 2018 ter sprake komen.

Communicatie

Opvallend is dat tijdens het overleg in juni 2015 nadrukkelijke aandacht is gevraagd voor de communicatie. ,,Verkeersveiligheid blijft een emotioneel thema voor veel mensen’’, aldus het verslag van het gesprek tussen provincie en gemeente, ,,Het zal dan ook een goede communicatie vergen om deze boodschap goed bij de bewoners over te brengen.’’

Die afspraak over ‘een goede communicatie’ is de provincie niet nagekomen. De meeste omwonenden hoorden pas anderhalf jaar later van het verdwijnen van het fietspad. Dat gebeurde na een toevallig gesprek van Ketelhaven-bewoonster Carissa Hazenberg met een wegwerker.

IJlings deed de provincie Flevoland vervolgens in december een bulletin uitgaan met het besluit om het fietspad te schrappen. In deze mededeling werden ook de argumenten opgesomd. Dit bulletin is ondertussen door de provincie alweer offline gehaald

Colijnweg

De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 2 uur geleden
Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 2 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 2 uur geleden