©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Oude Kamphuisgebouw in Biddinghuizen wordt showroom voor het MEC

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Veel inwoners van Biddinghuizen ergeren zich groen en geel aan het oude Kamphuisgebouw. Op initiatief van Trudy Stoker krijgt het verpauperde pand binnenkort een nieuwe uitstraling. Het Mechanisch Erfgoed Centrum (MEC) uit Dronten gaat het gebruiken als showroom.

Het pand bij de entree van Biddinghuizen is eigendom van de firma Bol. Aanvankelijk had de gemeente Dronten het een monumentenstatus gegeven, maar die is er inmiddels af. Het gebouw staat nu op de nominatie om gesloopt te worden. De eigenaar wacht daarmee echter op de nieuwbouwplannen van ‘Kaai 4’.

Opslagruimte

Er heeft geruime tijd een hek rondom het vervallen pand gestaan en het is bewoond geweest door arbeidsmigranten. De laatste tijd staat de voorkant leeg en wordt de achterkant gebruikt als opslagruimte voor onder andere de Voorhofdagen en de stichting De IJsvogel.

Tijdens de jaarvergadering van Dorpsbelangen Biddinghuizen kwam de voormalige tractorshowroom weer ter sprake. Na afloop van die vergadering heeft betrokken Biddinghuizenaar en VVD-gemeenteraadslid Trudy Stoker uitgebreid gesproken met Gert Jan van Tilburg namens de firma Bol.

Doorn in het oog

„Het pand is de inwoners van Biddinghuizen een doorn in het oog”, aldus Stoker, „Daarom zei ik tegen Gert Jan: kunnen we nou niet iets verzinnen dat het er in ieder geval wat beter uitziet? Hij wilde graag meedenken. Ik ben toen naar Willem en Dop Huisman van het Mechanisch Erfgoed Centrum gegaan en inmiddels hebben we afgesproken dat zij het als showroom gaan gebruiken. Iedereen is er helemaal blij mee!”

Vrijwilligers van het MEC gaan het pand binnenkort schoonmaken en enigszins opknappen. Daarna worden er agrarische gereedschappen en werktuigen neergezet met een verwijzing naar het museum aan de Dronterweg. De woning erboven blijft leeg. „Maar het komt het er gewoon weer gezellig uit te zien.”

Overeenkomst ondertekend

De eigenaar en de gebruiker hebben vorige week overeenkomsten ondertekend. Het MEC is nu bezig om een verzameling samen te stellen en vrijwilligers te charteren.

Alhoewel Trudy Stoker beseft dat het om een tijdelijke oplossing gaat, is ze dolenthousiast: „Want Biddinghuizen is zo’n ontzettend leuk dorp, kijk maar naar het Noaberpark, het Wingerdpark, het MFC en noem maar op. Dat wordt allemaal gedragen door de inwoners en dan is het fijn dat dit pand als visitekaartje van het dorp er straks ook weer netjes bij staat.”