Joke Harms
Joke Harms ©maartenheijenk.nl

Biddinghuizen gaat weer geld inzamelen: „Saamhorigheid, dat maakt het mooi”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN – Het was een tijdje stil, maar toch kwam daar uiteindelijk een bericht: Biddinghuizen krijgt ook dit jaar weer een Serious Dorpsfestival. Op vrijdag 22 en zaterdag 23 december vindt het plaats in Het Koetshuis.

Het Serious Dorpsfestival ontstond in 2015, ter ondersteuning van de jaarlijkse inzamelingsactie 3FM Serious Request. Hoofdmoot is ook in Biddinghuizen het draaien van muziek, in goede banen geleid door de DJ’s Ane Sybesma en Wilco den Teuling. Zij maken over een periode van meer dan 24 uur muziek.

Vorig jaar werd het opgehaalde bedrag (ruim 3.500 euro) verdeeld tussen de 3FM-actie en een goed doel uit Biddinghuizen en dat is ook dit jaar het geval. Joke Harms, een van de organisatoren, vertelt.

Joke, hoe ver zijn jullie al met de voorbereidingen?
„De voorbereidingen lopen, zullen we maar zeggen. Het is in volle gang. Iedereen weet wat hij of zij moet doen en als een ieder zijn of haar best doet, dan moet het goedkomen. Er komt veel bij kijken, maar dat doen we met elkaar.”

Jullie doen dit nu voor het derde jaar, dus het moet in de smaak vallen. Wat maakt dit evenement zo mooi?
„De saamhorigheid, echt dat dorpse van Biddinghuizen, dat vind ik altijd leuk om te zien. We beginnen ieder jaar in september, oktober, november een beetje na te denken, maar in zo’n weekend komt het pas echt op gang. Dan komen er mensen en die bedenken dit nog even, doen dat nog even en zo heb je een heel leuk weekend.”

Vorig jaar werd het evenement al begin november aangekondigd. Zijn jullie wat later van start gegaan?
„Nee hoor, volgens mij niet. Nou moet ik wel zeggen dat we allemaal types zijn die laat beginnen, dus misschien komt het daardoor, haha. Er zijn natuurlijk altijd dingen die even opgelost moeten worden en we zijn eerst wat terughoudend geweest. Vanaf komende week willen we Facebook gebruiken, met delen, liken en zo. En één van de DJ’s is van bhznet.nl, dus dat komt ook wel goed.”

Wat staat er op het programma?
„Zo ontzettend veel. Op woensdag beginnen we al met een kindermiddag, zodat de ruimte aangekleed wordt. Op vrijdag beginnen we met een kinderdisco en ’s avonds is er een Soosavond. Op zaterdag zijn er onder andere weer de stamppotten, die dit jaar besteld kunnen worden. Ze worden dan thuis afgeleverd. Het is een enorm programma, waarmee we zoveel mogelijk geld proberen op te halen. Dat is het belangrijkste, maar het moet wel laagdrempelig blijven.”

De deejays zijn niet onafgebroken aanwezig. Waarom is dat?
„Weet je, dat heeft geen meerwaarde. Ze stoppen vrijdag als iedereen weg is en gaan dan naar huis. Dan kunnen ze het op zaterdagavond ook langer volhouden. De muziek is natuurlijk wel het belangrijkste onderdeel. Vraag veel plaatjes aan, zodat er veel geld wordt opgehaald.

Is er al iets te zeggen over het goede doel uit Biddinghuizen?
„Ja! De lampjes in de kerktoren, daar hopen we een mooi bedrag voor op te halen. Het moet een serieus dorpsfestival worden, dus we doen dan ook altijd iets voor het dorp. Vorig jaar was dat de stille armoede en toen hoorden we al van de wens voor de kerstverlichting in de toren. Dat hoort bij Biddinghuizen en dat moet zo blijven. Henk Potgieter van De Voorhof was blij verrast, want die lampjes moeten vervangen worden en dat kost veel geld. Ik vind het een hartstikke leuk, goed doel.”

Jullie hebben er vast al heel veel zin in?
„Dat zeker, we hebben er vreselijk veel zin in!”

Wouter Foppen

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 17 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 17 uur geleden