Flevonice
Flevonice ©maartenheijenk.nl

Flevonice wil overdekt parkeerterrein met zonnepanelen: „Ook vanwege inbraken”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Flevonice heeft bij de gemeente Dronten een vergunning aangevraagd voor het plaatsen van 2.064 carports. Het plan is om het parkeerterrein bij het ‘sports & funpark’ te overdekken met zonnepanelen.

Met het overdekken van de parkeerplaatsen wil Flevonice niet alleen energie opwekken voor de drie kilometer lange kunstijsbaan. Het bedrijf wil ook de bezoekers extra service bieden ter compensatie voor het betaald parkeren, dat het komende winterseizoen wordt ingevoerd.

Autoinbraken

Dat betaald parkeren heeft mede te maken met de autoinbraken op het terrein van Flevonice. „We willen een drempel opwerpen voor inbrekers en we willen de veiligheid op het parkeerterrein verhogen”, legt marketingmedewerker Jelle van Geneijgen uit.

De afgelopen drie jaar zijn er bij Flevonice steeds meer auto’s opengebroken. Daarbij gaat het volgens het bedrijf om georganiseerde misdaad, vermoedelijk vanuit het buitenland: „Meestal wordt er ingebouwde apparatuur gestolen, tot en met volledige sturen en airbags aan toe. En dat geeft voor schaatsers natuurlijk een enorm vervelende nasmaak.”

„We gaan nu het parkeerterrein afschermen. Alle auto’s moeten langs onze camera’s, zodat we dat veel beter kunnen vastleggen. Dat zorgt voor een betere beveiliging”, aldus Van Geneijgen, die eraan toevoegt dat het tarief zo laag mogelijk is gehouden.

Zonnepanelen

In de toekomst wil Flevonice het hele parkeerterrein overdekken met zonnepanelen. De vergunning hiervoor is aangevraagd, maar het is nog niet honderd procent zeker dat het doorgaat: „Daarover is de directie nog in onderhandeling.”

Sinds Flevonice in handen is van de huidige eigenaar, zijn de energiekosten al fors teruggedrongen. De lengte van de ijsbaan is teruggebracht van vijf naar drie kilometer, er is LED-verlichting aangebracht en er zijn vierduizend zonnepanelen geplaatst.