VIDEO | Biddinghuizen voelt zich met Windplan Groen dubbel gepakt: ā€žVertrouwen is wegā€

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Lang leek het erop alsof Biddinghuizen de komst van Windplan Groen gelaten over zich heen liet komen. Totdat een groep van veertien verontruste inwoners opeens besefte dat er 5 windmolens met een tiphoogte van 250 meter op minder dan een kilometer van het dorp komen te staan. Het Koetshuis zat vanavond opeens bomvol voor een informatieavond over het windplan.

Eind november trok een informatieavond van Windplan Groen in De Voorhof amper vijftig mensen. Vanavond moesten er extra stoelen worden bijgezet en een schuifdeur naar een tweede zaal worden geopend om de ruim 150 dorpsbewoners een plek te kunnen geven.

Verontruste inwoners

Namens de verontruste inwoners vertelde Ruthger Steenbeek dat zij ā€™t liefst zien dat de vier of vijf windmolens worden geschrapt. Steenbeek maakte duidelijk niet tegen windenergie te zijn, maar had wel vijf bezwaarpunten: de slagschaduw, geluidsoverlast, de horizonvervuiling (vooral de rode lampjes), het calamiteitenplan en de waarde van de woningen.

Woordvoerders van Windplan Groen, de provincie en de gemeente maakten duidelijk dat de bezwaarmakers eigenlijk veel te laat zijn. Ze wezen erop dat er al tal van inspraakprocedures zijn geweest.

Toch deden ze de toezegging serieus naar de vijf bezwaarpunten vanuit het dorp te gaan kijken. Tegelijkertijd vertelde voorzitter Wim Luijkx van Windplan Groen, dat het verplaatsen van vier of vijf windmolens vrijwel onmogelijk is.

Dubbel gepakt

Een groot probleem voor veel dorpsbewoners is, dat ze zich ā€˜dubbel gepaktā€™ voelen. Bij alle discussies rond vliegveld Lelystad voelden ze zich niet serieus genomen. ā€žDaardoor is het vertrouwen in de overheid wel een beetje wegā€, zegt Ruthger Steenbeek.

ā€žNiet Ć©Ć©n dorp heeft vijf molens in de directe omgeving staanā€, vervolgt Steenbeek, ā€žDronten zelf niet eens een molen in de bĆŗĆŗrt staanā€¦ā€

Windplan Groen

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 8 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 8 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 9 uur geleden