Informatieavond Windplan Groen in Biddinghuizen.
Informatieavond Windplan Groen in Biddinghuizen. ©maartenheijenk.nl

Windplan garandeert: Geen slagschaduw, geen knipperlicht, weinig geluid in Biddinghuizen

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Windplan Groen heeft de inwoners van de bebouwde kom van Biddinghuizen woensdagavond gegarandeerd dat zij géén last krijgen van slagschaduw en dat er geen knipperlichten op de windmolens komen. Bovendien blijft het geluid ruim binnen de wettelijke normen.

Samen met de groep verontruste inwoners van het dorp hield Windplan Groen woensdag een informatieavond in kerkcentrum De Voorhof. Ten overstaan van zo’n honderd aanwezigen zei Allard van der Steege, projectadviseur van de windkoepel, dat er ruimhartig tegemoet wordt gekomen aan een belangrijk deel van de vijf bedekingen van de inwoners.

Slagschaduw

Van slagschaduw zal volgens Van der Steege binnen de dorpskern geen sprake zijn. Er wordt precies wanneer de schaduw van de wieken over het dorp valt. Zodra in die gevallen de zon schijnt, wordt in die gevallen de desbetreffende windmolen stilgezet.

De directeur van Ventolines BV zei dat de bewoners er alleen rekening moeten houden met de ‘remweg’ van de windmolens. Het duurt ongeveer 10 seconden voordat een molen daadwerkelijk stil staat.

Knipperlicht

Verlichting van windmolens is een vereiste van de luchtvaart. Sinds enige tijd hoeven dat echter geen knipperlichten meer te zijn. Windplan Groen doet daarom de toezegging dat de rode lampen niet gaan knipperen.

Een belofte is ook, dat de rode lichten worden gedimd bij goed zicht. Windplan Groen gaat daarnaast kijken naar de mogelijkheden om de verlichting alleen te laten branden als er een vliegtuig in de buurt is.

Geluidsoverlast

Over de mogelijke geluidsoverlast zei Allard van der Stege dat windmolens wettelijk op 400 meter van een woonkern mogen staan. Windplan Groen heeft 800 meter aangehouden en daardoor blijft het geluid in het dorp volgens de adviseur ruimschoots binnen de wettelijke normen.

Hij voegde er aan toe dat het een misverstand is dat grote windturbines meer geluid maken dan kleine: ,,Ga maar eens in de Noordoostpolder luisteren bij de dijk.”

Calamiteiten

De verontruste inwoners maken zich verder zorgen over de waarde van hun woningen en over wat er gebeurt bij calamiteiten. Voor wat betreft de huizenprijzen verwijst Windplan Groen naar de mogelijkheid van het claimen van planschade.

Bij calamiteiten is er een uitgebreid protocol, zo liet de windkoepel weten. Bij brand wordt er doorgaans voor gekozen een turbine te laten uitbranden: ,,En een windmolen valt niet om.”

Windplangroen