Roelof Siepel
Roelof Siepel ©maartenheijenk.nl

Duizenden euro’s moeten naar de inwoners die ’t meeste last krijgen van Windplan Groen

Biddinghuizen

DRONTEN - Terwijl de inwoners van Biddinghuizen en Swifterbant zich langzaam maar zeker bewust worden van de grootte van de windmolens vlakbij hun dorpen, is de politiek daar eigenlijk al nauwelijks meer mee bezig. Bij de bespreking van Windplan Groen waren de meeste fracties in de gemeenteraad alweer een stap verder. Zij praatten vooral over de verdeling van het geld dat dankzij het windpark beschikbaar komt voor de samenleving.

Jaarlijks draagt Windplan Groen straks ruim 400.000 euro af. Een deel van de gemeenteraad wilde donderdag alvast afspreken waar dat geld naartoe gaat. Windplan Blauw (Swifterbant) is al een paar stappen verder dan Windplan Groen (Biddinghuizen en Ketelhaven) en daar is al een grove verdeling van die centen vastgelegd. CDA, D66 en SP willen er voor Windplan Groen bijtijds bij zijn.

Azen op de gelden

De drie partijen pleitten er donderdag voor dat het geld terechtkomt bij de inwoners die de meeste impact ervaren van de windmolens. Ferdinand Zomerman (CDA): „Veel partijen azen op de gelden, geven ze in gedachten al uit. Degenen om wie het daadwerkelijk gaat - de inwoner - zijn daar nog helemaal niet mee bezig.”

Ook Peter Duvekot (SP) voerde een pleidooi om nu alvast afspraken te maken: „Anders zie ik er partijen vandoor gaan met het geld die er geen enkel recht op hebben. Ik wil dat het geld ècht naar de mensen gaat, die last krijgen van deze windmolens.”

Niet naar Lelystad

CDA, D66 en SP drongen er ook op aan dat het overgrote deel van het geld naar de gemeente Dronten gaat en niet naar de buren uit Lelystad. De meeste windmolens staan namelijk op het grondgebied van Dronten. Daarom werd er donderdag gesproken over een verdeling van 95% voor Dronten en 5% voor Lelystad.

Wat wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) betreft hoefde dat allemaal niet vastgelegd te worden in een motie: „Wij hebben uw boodschap heel goed begrepen.” De meerderheid van de raad was het daarmee eens en dus werden de voorstellen van CDA, D66 en SP weggestemd.

Windplangroen