Paul Gach (VVD)
Paul Gach (VVD) ©maartenheijenk.nl

Raad begrijpt bedenkingen D66 tegen zonnepark niet: „Fietsers en voetgangers zien niks”

Biddinghuizen

DRONTEN - Knarsetandend is de fractie van D66 akkoord gegaan met de zonneparken op de terreinen van Dorhout Mees en Flevonice. Rob van der Schans had er problemen mee dat de zonnepanelen zichtbaar zijn vanaf de Harderdijk. De meerderheid van de gemeenteraad vond dat wel meevallen.

Paul Gach (VVD) wees erop dat het fiets- en voetpad onderaan de dijk ligt en dat zij dus helemaal niets zien van het park. Voor de automobilisten zijn de zonnepanelen tussen de bomen door te zien over een lengte van 300 meter.

De VVD’er zag het probleem niet en vond wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) aan zijn zijde. „Er is sprake van goede landschappelijke inpassing.”

Verkeerde volgorde

D66 was niet de enige partij met bedenkingen. Verschillende oppositiepartijen hadden problemen met het feit dat de gemeente nog geen beleid heeft voor zonneparken. Dorhout Mees en Flevonice kunnen echter niet wachten op dat beleid, want dan lopen ze subsidies van het Rijk mis.

Vooral Dinand Ekkel (CDA) sputterde tegen: „Dit project mòet er komen, onder druk en vanwege de subsidie. Of we hiermee iets realiseren dat we achteraf niet willen, dat zien we dan wel weer. Het lijkt ons een heilloze weg.”

Dat gaat ‘m niet worden

Het CDA en de PvdA vroegen om een maand uitstel. Wethouder Ton van Amerongen (VVD) zag het echter niet zitten om zo snel een beleidsnota tevoorschijn te toveren: „Dat gaat ‘m niet worden, want wij willen ook de bevolking laten participeren.”

De meerderheid van de raad kon zich vinden in het voorstel van B en W. Zij besloten groen licht te geven aan Dorhout Mees en Flevonice. Alleen CDA en PvdA stemden tegen.