Pieter Piek bij zijn voorheen oranje crossauto.
Pieter Piek bij zijn voorheen oranje crossauto. ©maartenheijenk.nl

Pieter Piek rijdt noodgedwongen in zwarte crossauto: „Jongens hadden me goed te pakken”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Pieter Piek woont tegenwoordig in Lelystad, maar hij komt uit BIddinghuizen en de autocrosses van De Flintstones in zijn voormalige woonplaats blijven z’n thuiswedstrijden. Vanzelfsprekend was hij vandaag van de partij op zijn zijn favoriete Van Wervencircuit.

Hoe lang doe je al aan autocross?
Pieter Piek: „Eigenlijk m’n hele leven al. Ik ben hier in de buurt opgegroeid en dan word je groot met autocross. Vanaf het moment dat het mocht, op mijn zestiende, ben ik mee gaan doen. Een buurman had nog zo’n ding staan. Dan ga je in de schuur zo’n autootje bouwen en kom je met Koningsdag tevoorschijn. Alleen… die eerste auto sneuvelde al na de eerste honderd meter.”

Waar rij je nu mee?
„Een Honda Civic, 2 liter. Die doet het goed, als alles heel blijft en ik heb een beetje geluk, dan rij ik er meestal wel mee in de prijzen.”

Wat is het geheim?
„Het is vijftig procent materiaal. Natuurlijk, je moet goed kunnen sturen en een goede bandenkeuze is van belang, maar die andere vijftig procent is toch vooral geluk.”

Hoe druk ben je er mee?
„Gemiddeld ben ik er wel één avond in de week mee bezig en in de weken voor de cross wel wat vaker. We zitten meestal met z’n drieën in de schuur te hobbyën: samen met mijn vader en mijn broertje. Ik kom van de boerderij, aan de Rietweg, daar kun je ook mooi oefenen.”

Wat is het leuke aan autocross?
„De spanning en op zich hou ik ook wel van sensatie. Ik heb van die uurscrosses gedaan. Daar doe je een hoop ervaring op en dan leer je ook om de boel heel te houden. ”

We hebben begrepen dat er een speciaal verhaal zit aan de kleur van je auto.
„Dat klopt. Hij was eerst mooi oranje, speciaal voor Koningsdag. Maar in mei ben ik getrouwd en toen hadden de jongens me goed te pakken. Tijdens het trouwfeest hebben ze de auto helemaal zwart gemaakt. Ze kwamen binnen met rollers en in overall om het af te maken.”

Ben je tevreden met de nieuwe kleur?
?„Ach, ik val nu iets minder op, maar het is maar een kleurtje. En ze hebben goedkope verf van de Action gebruikt, die vliegt er zo weer af.”