Gedeputeerde Jop Fackeldey (PvdA)
Gedeputeerde Jop Fackeldey (PvdA) ©maartenheijenk.nl

Gemeente en provincie wassen hun handen in onschuld over stikstof-‘truc’ Windplan Groen

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - De gemeente Dronten onthoudt zich van commentaar op de ‘truc’, waarmee Windplan Groen de stikstofregels omzeilt: „Wij kennen niet de staat van de afspraken.” Gedeputeerde Jop Fackeldey (PvdA) laat via een woordvoerder weten dat de provincie Flevoland niets anders kon dan de natuurvergunning verlenen aan de windkoepel. 

DeDrontenaar.nl onthulde gisteren dat Windplan Groen pluimvee heeft overgebracht naar twee ‘slapende’ pluimveehouderijen in Dronten en Biddinghuizen. Door de oude ammoniakrechten opnieuw te activeren omzeilt de windkoepel straks de stikstofregels voor de bouw van het windmolenpark.

Dit gaat te ver

De Partij voor de Dieren en 50Plus hebben provinciaal hun bedenkingen geuit. In de gemeente Dronten klinkt er kritiek van de raadsfracties van GroenLinks en SP. „Pure misleiding”, schrijft SP-raadslid Frans Rietveld. „Dit gaat ons echt te ver”, meldt fractiegenoot Peter Duvekot. De SP wil dat B en W duidelijkheid geven over de rol van de gemeente.

„Hoewel dat juridisch vast allemaal in orde is en zal kloppen, deugt het natuurlijk niet”, schrijft GroenLinks Dronten op haar website. GroenLinks heeft aan de fracties in Lelystad en Den Haag gevraagd om in actie te komen: „Want voor ons is één ding heel duidelijk: dit kan niet de bedoeling zijn.”

Eigen keuzes

De gemeente Dronten wast haar handen in onschuld. Voor een reactie op het ‘slimmigheidje’ wordt doorverwezen naar Windkoepel Groen: „De ontwikkelaar maakt eigen keuzes en afwegingen.”

Geldende rechten

De woordvoerder van gedeputeerde Jop Fackeldey zegt dat het feit dat het om ‘slapende’ veehouderijen ging geen reden kan zijn om de natuurvergunning af te wijzen: „Wij moeten ons baseren op de geldende rechten. Dat er jarenlang niets gebeurd is en er nu weer eenden zijn, gaat ons niet aan. Dat màg, het zit in de vergunning.”

Heeft Jop Fackeldey ook een mening over het morele aspect? „Nee, dat denk ik niet”, antwoordt zijn woordvoerder, „Die eenden mogen er weer in. Wij gáán daar niet over.”

Windplangroen