Spijkstrand
Spijkstrand ©maartenheijenk.nl

Nieuwe contracten met ondernemers over stranden en anders teruggeven aan de natuur

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - B en W van de gemeente Dronten kwamen eind 2017 met het plan om zes stranden langs de randmeren af te stoten. De gemeenteraad was daar niet enthousiast over. Het college is daarom in gesprek gegaan met de betrokkenen en heeft deze week een beleidsvisie stranden vastgesteld. Daarin streeft de gemeente naar nieuwe overeenkomsten met ondernemers voor het beheer van de stranden.

Momenteel wordt het beheer en onderhoud van de zes stranden uitgevoerd door vijf ondernemers in ruil voor het innen van parkeergeld. Die overeenkomsten lopen in de periode tot 2025 af.

B en W hopen dat er nieuwe contracten met ondernemers kunnen worden afgesloten: „Indien dit niet het geval is, neemt de gemeente het onderhoud niet over en worden de stranden teruggegeven aan de natuur.”

371.000 euro

In haar beleidsvisie stelt het gemeentebestuur dat de stranden van belang zijn voor het toeristisch-recreatief aanbod aan de oostkant van Dronten. Daarom moeten volgens de visie per strand de voorzieningen worden verbeterd. Daarbij gaat het niet alleen om het strand en het zwemwater, maar ook om sanitaire voorzieningen, parkeergelegenheid en sport- en spelvoorzieningen. Om dat allemaal op peil te brengen, willen B en W de komende jaren 371.000 euro investeren in de stranden.

De recreatie-ondernemers staan centraal in het nieuwe strandenbeleid. Voor de verbetering van de kwaliteit van de stranden wil de gemeente een appèl doen op deze ondernemers. Zij worden uitgenodigd om met voorstellen te komen. Het liefst wil de gemeente ‘slimme beheersvormen waarbij het mes aan twee kanten snijdt: goedkoper en groener’.

Goedkoper en groener

De kwaliteit van de stranden staat of valt volgens B en W met een goed beheer: „Afvalbakken die tijdig geleegd worden, toiletten die schoon zijn en een strand dat er schoon en netjes uitziet, zijn de basis voorwaarden voor een kwalitatief goed strand.”

De aanwezige ondernemers krijgen van de gemeente de mogelijkheid de stranden te gebruiken als verlengde van hun onderneming: „Zij zijn als het ware gastheer. Hierbij snijdt het mes aan twee kanten. De bezoeker voelt zich welkom en veilig en de ondernemer krijgt meer inkomsten door bijvoorbeeld verkoop van koffie, ijsjes en dergelijke.”

Toiletvoorzieningen

Van de 317.000 euro die het gemeentebestuur wil uitgeven, gaat het meeste geld naar de toiletvoorzieningen voor het Spijkstrand, Ellerstrand-Noord en Abbertstrand (één ton per stuk). De rest van het geld is bestemd voor met name speel- en sportvoorzieningen.

Het Spijkstrand en het noordelijke deel van het Ellerstrand worden in de plannen volgend jaar opgeknapt. In 2026 volgen het Abbertstrand, Boschbergstrand en het zuidelijke deel van het Ellerstrand. Investeringen in het Harderstrand en Bremerbaaistrand acht het college niet nodig.

Strandenbeleid