Lowlands
Lowlands Bas Uterwijk

Bungalowpark twijfelt aan noodzaak uitbreiding Lowlands: „Is binnen een dag uitverkocht…”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - De concurrentie in de festivalbranche is groot. Wil Lowlands zich staande houden, dan mòet het festival volgens B en W van Dronten op vrijdag- en zaterdagnacht door kunnen gaan tot één uur. Het nabijgelegen bungalowpark De Boschberg maakt zich minder zorgen over het voortbestaan van het festival: „Lowlands is jaar in jaar uit binnen een dag uitverkocht…”

Volgens de nieuwe omgevingsvergunning mag Lowlands in het vervolg op vrijdag en zaterdag doorgaan tot één uur in plaats van elf uur. Defqon.1 gaat van twee naar drie dagen. Er zijn nogal wat bezwaren tegen deze vergunning. De gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek kregen met hun bezwaren ongelijk van de rechter. Zij hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan.

De bewoners van De Boschberg vonden wèl gehoor bij de rechter; althans voor wat betreft Lowlands, niet voor Defqon. De bestuursrechter stelde dat de gemeente beter moet uitleggen hoe de belangen van de buren zijn meegewogen.

Welletjes

De Boschberg ligt op minder dan een kilometer van het festivalterrein. Wat zijn de bezwaren? Ruud Arensman zegt namens het bungalowpark: „Vóór 2014 was het nog te doen, toen waren er 15 evenementsdagen per jaar met herrie. Nu zijn het er 42. En de geluidsnormen gaan steeds weer omhoog. Het is wel een keer welletjes.”

Arensman vertelt dat de bezwaren zich vooral op de grote muziekfestivals richten. Van de overige evenementen ondervinden ze weinig overlast, hooguit van de Halloween Fright Nights als de wind verkeerd staat: „Maar dat kun je niet vergelijken met Lowlands en Defqon.”

Aanvaardbaar

B en W van Dronten hebben hun toelichting inmiddels naar de rechtbank gestuurd. Het bungalowpark heeft daar weer op gereageerd. De gemeente vindt het lawaai voor de omwonenden aanvaardbaar. Het belangrijkste argument is, dat de geluidsbelasting op de gevels 10 à 15 dB(A) onder de normen voor ‘evenementen met een luidruchtig karakter’ blijft. Bovendien is de volgende dag altijd een vrije dag: „Verwacht kan worden dat mensen dan iets later gaan slapen.”

De bewoners plaatsen hun vraagtekens bij de gemeentelijke geluidcijfers. Ze vinden het niet terecht dat er geen gevelonderzoek in hun park heeft plaatsgevonden. Ook hebben hun bungalows dunne en slecht geïsoleerde gevels. Ze citeren onderzoeken naar het ‘auditieve uithoudingsvermogen’ bij de bastonen van muziekfestivals. Die leiden volgens hen tot grote irritaties, conflicten: „En in een enkel geval poging tot zelfmoord.”

Uitverkocht

De gemeente vreest voor de concurrentiepositie van de festivals. De buren lachen daarom; Defqon en Lowlands zijn immers altijd uitverkocht. Zij maken zich juist zorgen over hun eigen concurrentiepositie: „Die wordt ten opzichte van vergelijkbare recreatieparken aanzienlijk verslechterd.”

B en W schrijven dat de grotere acts vanwege het showelement in het donker willen optreden: „Dan komen visuele onderdelen beter tot z’n recht.” Volgens de buren is het in de Alfa-tent om negen uur donker genoeg: „En gezien de kaartverkoop van Lowlands vindt een groot publiek de festivalopzet prima in orde.” Ze zijn ook niet zo bang dat Mojo, de organisator van Lowlands, Biddinghuizen gaat verlaten: „Die kans achten wij nihil.”

Overlast en vandalisme

De gemeente geeft de eigenaren de suggestie om hun bungalows deze twee weekeinden niet te verhuren of te verhuren aan bezoekers van de festivals. Met dat laatste zijn verschillende verhuurders juist gestopt: „Wegens overlast en vandalisme in en bij de verhuurde bungalows.”

Voor de gemeente is de zone in de buurt van het Walibi-terrein vooral bedoeld voor recreatie. De gemeente werkt daarom met een uitsterfregeling voor permanente bewoning op De Boschberg: Volgens het bungalowpark zitten de 57 permanente bewoners er volledig legaal en is de uitsterfregeling kansloos. Gezien de woningschaarste verwachten zij niet dat deze bungalows verkocht worden voor recreatief gebruik.

Terughoudendheid

Het bungalowpark wijst op een besluit van de gemeenteraad van Dronten van elf jaar geleden, waarin aangedrongen werd op terughoudendheid bij vergunningen voor het Walibi-terrein: „Wij vragen rekening te houden met de belangen van onze leden en de omringende natuur.”

B en W vindt het festival echter van belang voor de uitstraling van de gemeente: „Voor Dronten staat Lowlands symbool voor het elkaar ruimte geven, één van de kernwaarden van de gemeente. Het vieren van vrijheid en leven.”

Uitspraak van de rechter:

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 14 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 15 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 15 uur geleden