Agrariërs demonstreerden in juli op het Meerpaalplein.
Agrariërs demonstreerden in juli op het Meerpaalplein. ©maartenheijenk.nl

Agrariërs spreken gedeputeerde over stikstof: „Niet alleen naar landbouw kijken”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Op het bedrijf van melkveehouder Gerben Oordt in Biddinghuizen heeft gedeputeerde Harold Hofstra donderdag gesproken over de stikstofproblematiek in Flevoland. De agrariërs zouden hebben gezegd graag te willen meedenken over een oplossing: „Maar zij vinden dat niet alleen naar de landbouw gekeken moet worden als het gaat om het oplossen van het stikstofprobleem.”

De provincie Flevoland heeft op haar website een verslag geplaatst van het gesprek tussen de gedeputeerde en het vijftal. Daarin staat dat Hofstra heeft gezegd dat het oplossen van de PAS-meldingen een taak van het Rijk is. Wat betreft het extern salderen met agrarische bedrijven meldde de gedeputeerde dat Flevoland dit ‘ergens tussen 1 september en 1 november’ gaat openstellen.

Aanbevelingen

Aan drie zogenaamde ‘gebiedstafels’ wordt in Flevoland gezocht naar oplossingen en maatregelen voor het teveel aan stikstof. „Eind september leveren de gebiedstafels hun eerste rapport met aanbevelingen op aan de Gedeputeerde Staten”, aldus de provincie, „Hierin staan per gebied en per sector voorstellen en suggesties om 26% minder stikstof uit te gaan stoten.”

„Naar verwachting wordt het rapport van de gebiedstafels in oktober gedeeld met Provinciale Staten", aldus de provincie, „Daarin zit ook een voorstel om verder te gaan met de gebiedsgerichte aanpak tegen stikstof."