Vrijwilligers knapten eerder deze maand zwembad De Alk op.
Vrijwilligers knapten eerder deze maand zwembad De Alk op. Ā©maartenheijenk.nl

Provincie moet angst voor ā€˜vervelende incidentenā€™ bij subsidie De Alk overwinnen

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Er hebben zich in het verleden ā€˜vervelende incidentenā€™ voorgedaan rond adviseurs van de provincie Flevoland, die subsidieverzoeken afwezen. Het was Ć©Ć©n van de redenen voor de provincie om niet precies uit te leggen waarom er geen subsidie is verleend voor de renovatie van zwembad De Alk. De rechtbank heeft de provincie daarover op de vingers getikt.

Flevoland kende vorig jaar een Fonds Leefbaarheid om de ontwikkeling van het platteland te stimuleren. De gemeente Dronten vroeg 175.000 euro uit dat fonds voor de verbouwing van het openluchtzwembad in Biddinghuizen.

Puntentelling

In totaal werden 36 aanvragen ingediend, samen goed genoeg voor 3,1 miljoen euro. Daar moest een selectie uit gemaakt worden en daarvoor riep de provincie een Adviescommissie in het leven. Die commissie gaf alle aanvragen een puntenwaardering. Er bleven 16 projecten over en die kregen gezamenlijk 1 miljoen euro.

Volgens de Adviescommissie voldeed het verzoek van de gemeente Dronten aan alle eisen. Toch bleef De Alk met lege handen achter, want andere projecten scoorden hoger. De gemeente wilde weten waarom het geld niet is verdeeld over Ć lle goedgekeurde projecten. Dan krijgt iedereen 23% minder en kunnen sommige projecten niet gerealiseerd worden, antwoordde de provincie.

Naar de rechter

De gemeente Dronten was het niet eens met de afwijzing, vond dat De Alk te weinig punten had gekregen. Ook wilden B en W inzicht in de puntentelling voor de concurrerende projecten. Toen daaraan niet werd voldaan, stapte de gemeente naar de rechter.

De bestuursrechter in Utrecht heeft nu bepaald dat de provincie inderdaad inzicht moet geven in de totstandkoming van de puntenwaardering. Omdat ook de rechtbank de puntentelling niet kan controleren, is de hoogte van de subsidies niet opnieuw vastgesteld. In plaats daarvan heeft de rechter het besluit van de provincie vernietigd. Gedeputeerde Staten moeten binnen zes weken een nieuw besluit nemen.

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 3 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 4 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 4 uur geleden