Er liggen sinds vorig jaar al enkele woonboten.
Er liggen sinds vorig jaar al enkele woonboten. ©maartenheijenk.nl

Gemeente haalt bakzeil: achttien woonboten alsnog toegestaan bij EuroParcs

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - EuroParcs Resort Zuiderzee mag tien jaar lang achttien woonboten aanmeren in haar buitendijkse jachthaven aan het Veluwemeer. B en W hadden de vergunning vorig jaar geweigerd, maar zijn daar na een beroepsprocedure van teruggekomen.

EuroParcs heeft drie jaar geleden het bedrijf Rivièra Beach overgenomen en lag in de beginfase voortdurend overhoop met de gemeente. Op een gegeven moment deed de gemeente zelfs aangifte bij de politie vanwege illegale werkzaamheden. Tijdens de hoorzitting over de woonboten zei EuroParcs op haar beurt, dat ze wel èrg veel vergunningen moeten aanvragen.

Tien jaar

Voor de 18 woonboten vroeg het bedrijf om van het bestemmingsplan te mogen afwijken. B en W geloofden echter niet dat EuroParcs de boten na tien jaar weghaalt. „Dat zegt meer over het college dan over de aanvrager”, reageerde EuroParcs.

De Raad van State heeft hierover gezegd dat het er niet om gaat of ze daadwerkelijk worden weggehaald. Bepalend is dat ze na tien jaar kùnnen worden weggehaald. Daarmee is dit argument van de gemeente komen te vervallen.

Jachthaven

B en W vreesden ook dat het ten koste zou gaan van de jachthaven. EuroParcs heeft het college er inmiddels van overtuigd, dat er meer dan voldoende ligplaatsen overblijven. Van de 300 ligplaatsen worden er 112 langdurig verhuurd. De woonboten nemen 54 ligplaatsen in beslag en dus kunnen er nog steeds 134 passanten aanmeren.

Het laatste argument was de natuur. EuroParcs heeft in de tussentijd een rapport overlegd over de natuurwaarden in het gebied. Het gemeentebestuur erkent dat ze de conclusies uit dat rapport niet kan weerleggen.

Al moet al blijven er dus geen argumenten meer over. B en W erkennen dat ze niet hard kunnen maken dat de woonboten in strijd zijn met ‘een goede ruimtelijke ordening’. En dus wordt de vergunning alsnog verleend.

Europarcs