Ook het bont zandoogje profiteert van mantelzoomvegetatie.
Ook het bont zandoogje profiteert van mantelzoomvegetatie. Tryfena Meruma

Harderbos krijgt strook voor insecten en vlinders: „Nieuw leefgebied creëren”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - De vereniging Natuurmonumenten legt aan de Harderbosweg aan de rand van het Harderbos een strook zogenaamde ‘mantelzoomvegetatie’ aan. Het moet zorgen voor een meer natuurlijke overgang van de weg naar het bos: „Zodat er een beter leefgebied ontstaat voor onder andere insecten, libellen, vlinders.”

Het aantal insecten loopt in Nederland sterk terug. Met de aanleg van deze stroken wil Natuurmonumenten nieuw leefgebied voor insecten creëren. Het gaat echter niet alleen om insecten: „Ook dieren als muizen en kleine marterachtigen vinden hier een thuis, wat ook een positief effect heeft op bijvoorbeeld roofvogels.”

Dergelijke stroken worden op meer plaatsen aangelegd. Rond het Harderbos gebeurt dat in delen. „We zijn nu bezig aan de zuidkant, omdat daar de temperaturen het hoogst zijn. Insecten houden van die warmte en die hebben open plekken nodig”, legt boswachter Martine Otten uit.

Bomen kappen

Langs de Harderbosweg is maar een smalle berm en begint meteen de bosrand. Natuurmonumenten kapt nu een deel van de bomen om. De overgang bestaat vanaf de berm straks uit een strook kruiden en bloemen, vervolgens een struik- en struweellaag en daarna pas het bosgebied.

Bomen dicht langs de weg zorgen voor verkeersonveilige situaties als ze door ouderdom omwaaien. De aanleg van de mantelzoomvegetatie zorgt dus meteen voor meer veiligheid op de weg. „Dat is niet het doel, maar wel een mooie bijkomstigheid”, aldus Otten.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 9 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 9 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 10 uur geleden