Rechtbank Lelystad
Rechtbank Lelystad ©maartenheijenk.nl

Geschil broers Flevosap laait weer op: rechter buigt zich over asbestruzie

Biddinghuizen

LELYSTAD – De ruzie tussen de broers Wyno en Roel Vermeulen, ooit samen eigenaar van het familiebedrijf dat Flevosap maakt, is donderdag weer opgelaaid. Roel Vermeulen spande een kort geding aan tegen de Vermeulen Food Group (VFG) uit Biddinghuizen, waar zijn broer nog altijd directeur is. Dit keer was een stapel asbestplaten het onderwerp van gesprek.

Volgens Roel werden de asbestplaten in 2016 zonder overleg in zijn loods aan de Boudewijnlaan in Dronten gelegd door de VFG. Zijn broer had in zijn hoedanigheid van directeur de platen kort daarvoor laten verwijderen van een van zijn bedrijfspanden.

Hoogoplopende ruzie

In 2019 moest Roel het familiebedrijf verlaten na een hoogoplopende ruzie tussen hem en Wyno. Het conflict was zo heftig dat een tijdelijke bestuurder nodig was om toezicht te houden op het reilen en zeilen binnen het bedrijf. Die verkocht het bedrijf uiteindelijk aan Wyno, die tot op de dag van vandaag mede-directeur is.

Maar Roel bleef al die tijd met de asbestplaten zitten in zijn loods. Volgens hem wilde de VFG er aanvankelijk geen verantwoordelijkheid voor nemen. Pas bij de rechter werd eind vorig jaar afgesproken dat de 2740 kilo aan asbesthoudend materiaal op kosten van de VFG zou worden verwijderd.

Dat gebeurde op 28 december. Volgens Roel kwam er een vrachtwagen van Flevosap voorrijden met een vorkheftruck, waarmee de platen werden ingeladen. „Niet op een deugdelijke manier”, zei zijn advocaat bij de rechter in Lelystad. „En dat heeft allerlei gevolgen voor hem gehad.”

Gezondheidsschade

Roel denkt bijvoorbeeld dat hij gezondheidsschade heeft opgelopen, door de manier waarop de asbestplaten werden ingeladen. „Hij kan asbestdeeltjes hebben ingeademd”, vertelde zijn raadsman.

Een tweede gevolg is dat de gemeente Dronten de loods heeft verzegeld totdat er een asbestinventarisatie is gemaakt. Roel verhuurt de loods als opslagruimte en kan dat door deze afsluiting niet meer doen.

„De buurman kan niet meer bij zijn boot, die er is gestald. Hij vreest bovendien dat die besmet is en daar zou wel eens een claim achterweg kunnen komen.”

Iemand anders heeft industriële wasmachines opgeslagen in de onverwarmde loods van Roel. Door de verzegeling konden er geen machines worden verkocht of maatregelen worden genomen om vorstschade te voorkomen. Deze huurder kan ook geen gebruik meer maken van de auto die in de loods staat.

Loopt in de papieren

De schade loopt volgens Roel behoorlijk in de papieren. Daarom vroeg hij bij de rechter een voorschot van 25.000 euro op een uiteindelijke schadevergoeding. Hij eist bovendien dat de VFG de asbestinventarisatie betaalt en een eventuele sanering, als die nodig blijkt te zijn. Hij wil binnen vier weken de verzegeling van zijn loods van de baan hebben, op straffe van dwangsommen.

De VFG ziet daar uiteraard niets in. Volgens het bedrijf heeft Roel zelf de asbestplaten onzorgvuldig laten verwijderen. „Hij lapt alle regels aan zijn laars. Het dwarszitten van zijn broer Wyno stopt pas als Flevosap ten gronde is of als een van beiden in de kist ligt”, zei de advocaat van het bedrijf.

De platen zouden ook op aandragen van Roel in zijn loods zijn gelegd. „Hij moet zelf zorgdragen voor de asbestinventarisatie en de afhandeling. Want hij heeft dit zelf allemaal veroorzaakt.”

Vonnis over twee weken.

Afbeelding uit het rapport van de Randstedelijke Rekenkamer.
Provincie valt weinig te verwijten rond onenigheid Windpark Hanze en omwonenden 15 uur geleden
Poort van Dronten
Gemeente onderzoekt pas later of buren hinder ondervinden van arbeidsmigranten de regt 21 uur geleden
Skûtsje
Open dag bij De Randmeren: Stap aan boord van een skûtsje 21 uur geleden