PT Green in Biddinghuizen.
PT Green in Biddinghuizen. Google Streetview

Rechter grijpt in, want ’t loopt finaal uit de hand bij PT Green in Biddinghuizen

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - De broers die in 2013 startten met PT Green aan de Noorderbaan in Biddinghuizen, liggen sinds ruim een jaar hopeloos met elkaar overhoop. De Ondernemerskamer van het gerechtshof in Amsterdam besluit nu hen beiden te schorsen. Er komt een grondig onderzoek en de leiding gaat vooralsnog naar een nieuw aan te stellen bestuurder.

Tot negen jaar geleden werkten de broers allebei bij Beneluxvet BV in Dronten, het bedrijf van hun familie dat zich bezighoudt met onder meer de inzameling van en handel in vetten. In 2013 startten ze samen PT Green, waarbij P en T de eerste letters van hun voornamen zijn. Dit bedrijf houdt zich bezig met inkoop en doorverkoop van gebruikte vetten en oliën.

Verdenking van fraude

Eigenlijk ging het al in 2016 mis. Toen werd na een onderzoek van het Openbaar Ministerie wegens verdenking van fraude met afvalstoffen beslag gelegd op miljoenen euro’s van de diverse ondernemingen in Dronten en Biddinghuizen.

Sinds ruim een jaar zijn de verhoudingen binnen PT Green ernstig verstuurd. De ene broer wil alleen bulkpartijen vet inzamelen bij grote horecaondernemingen, de ander kiest voor kleinere bedrijven. „De vetinzamelingsactiviteiten bij kleinere bedrijven fungeren als splijtzwam”, concludeert de Ondernemerskamer, „Feitelijk is PT Green lamgelegd.”

Veel verwijten

Er zijn over en weer nogal wat verwijten. Zo wordt er gesproken over het opzettelijk vervalsen van weegbonnen, diefstal, sabotage, verduistering, treitergedrag, zelfverrijking en zelfs fysieke agressie.

Ook het personeel wordt erbij betrokken. Er zou sprake zijn van intimidatie, een personeelsbeleid als instrument in de ruzie en medewerkers die gedwongen worden 80 uur per week te werken.

Splitsing

Gesprekken over een splitsing van de onderneming hebben niets opgeleverd. In februari werd er tijdens een kort geding besloten tot mediation, maar ook dat liep op niets uit.

Nu grijpt de Ondernemerskamer dus in. Behalve het onderzoek, de schorsing en de aanstelling van de bestuurder moeten de broers voorlopig op één na al hun aandelen inleveren.

Uitspraak Ondernemerskamer

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.