Afbeelding
Pixabay

Bomenkap in Harderbos over lengte van 2 kilometer vanwege hoogspanningslijn

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Natuurmonumenten gaat vanaf donderdag over een lengte van ruim twee kilometer bomen kappen in het Harderbos. Dit gebeurt op verzoek van Tennet, de eigenaar van de hoogspanningslijn die dwars door het bos loopt. Het werk is uiterlijk half november afgerond.

Door het bos loopt de hoogspanningslijn Harderwijk - Lelystad. Tennet is bezorgd over de hoogte van de aangrenzende bomen. Deze zijn ruim 30 meter en op een leeftijd dat ze een slechte conditie krijgen.

Zonder stroom

„Wanneer ze omwaaien bij een flinke storm kunnen ze de stroomkabels bereiken waardoor grote delen van Nederland zonder stroom komen te zitten”, aldus Natuurmonumenten, „Een zeer onveilige situatie die op korte termijn – voor de herfststormen beginnen – moet worden aangepakt.”

Het tracé langs de hoogspanningskabels is 2.250 meter lang. Natuurmonumenten kapt de bomen tot 30 meter vanaf de kabels: „De bomen worden omgeduwd (alsof er een flinke storm heeft gewoed) en in plaats dat we al het hout afvoeren, laten we het hout liggen.”