Laagvliegroute boven Dronten: „Mooi ijkmoment met oog op Lelystad Airport”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Het gebeurt niet zo vaak dat grote vliegtuigen laag over de gemeente Dronten vliegen. De komende weken komt er regelmatig een transportvliegtuig laag over. „Een mooi ijkmoment met het oog op Lelystad Airport”, stelt de actiegroep ‘Geen Vliegroutes Biddinghuizen’, „Een unieke gelegenheid om te ervaren wat het met jou doet als er een vliegtuig laag over trekt.”

De luchtmacht voert tot 18 december laagvlieg-oefenvluchten uit met een Hercules C-130. Frank Pels wil niet suggereren dat de geluidsoverlast hetzelfde is als straks bij de vakantievluchten op Lelystad Airport. Wel geeft hij de suggestie om de komende weken, àls er een vliegtuig laag over vliegt, eens te kijken om hoeveel decibel het precies gaat.

Meetpunten

Met het oog op de komst van het vliegveld staan er in Dronten en Biddinghuizen al jarenlang meetpunten voor vliegtuiglawaai. De meetgegevens zijn openbaar; iedereen kan ze via internet inzien. Frank Pels ziet in de komst van de Hercules aanleiding om die meetpunten nog eens onder de aandacht van de inwoners te brengen.

Pels herinnert eraan dat er bij de discussie rond Lelystad Airport veel is gesproken over decibellen. „Het is voor de meesten een abstract begrip”, zegt hij, „Want hoeveel geluidsoverlast geeft 40 dB? Hoeveel is 35 dB? En 50 dB, hoe hard is dat eigenlijk?” Als binnenkort de Hercules overvliegt kan iedereen op de website van de meetpunten precies aflezen om hoeveel decibel het gaat.

Koppelen aan een ervaring

„Een decibel is natuurlijk maar een getal”, stelt Frank Pels, „Op het moment dat je zo’n getal kunt koppelen aan een ervaring, is dat wel aardig. Dit is een mooie gelegenheid om eens te kijken wat er nou precies gebeurt en hoe erg je het vindt als er een bepaald geluidsniveau wordt bereikt.”

Het transportvliegtuig van de luchtmacht vliegt de komende weken op werkdagen en in de avonden boven onder andere Flevoland. De exacte routes zijn niet bekendgemaakt, maar Biddinghuizen ligt in het hart van het aangewezen gebied (zie het kaartje hieronder) en krijgt er ongetwijfeld mee te maken.

Uitzending naar Mali

Defensie oefent met de Hercules-130 ter voorbereiding op een uitzending naar Mali. Daar wordt het vliegtuig gebruikt voor het droppen van personeel en materieel in gebieden waar vliegtuigen niet kunnen landen. Daarvoor is het volgens de luchtmacht nodig om laag te vliegen.

Frank Pels: „Als je de Hercules hoort vliegen, kun je realtime meekijken in de metingen van Sensornet. Zo krijg je een beter gevoel voor de meetwaarden.”

Geluidsmetingen Sensornet

.


Het oefengebied van de Hercules.


 Frank Pels (foto: ©maartenheijenk.nl)

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 10 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 11 uur geleden