Het zonnepark in Biddinghuizen.
Het zonnepark in Biddinghuizen. Foto: Solarfields

Grootste zonnepark van Nederland heeft eerste stroom geleverd

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Zonnepark Dorhout Mees in Biddinghuizen heeft onlangs de eerste stroom geleverd. Het park is met 144 MWp de grootste van Nederland en bestaat uit 300.000 zonnepanelen. 

Voor de netaansluiting van het park is er gebruik gemaakt van een Gesloten Distributie Systeem (GDS), een unieke oplossing om schaarste bij de netstations op te lossen. Ook de onlangs geopende Soar Carport bij Walibi maakt onderdeel uit van deze oplossing. Het is de bedoeling dat dit systeem 34.000 huishoudens per jaar voorziet van stroom. 

“We zijn verheugd dat dit zonnepark dankzij creatief denken nu stroom levert aan al deze huishoudens”, stelt Jelmer Pijlman, partner van Solarfields. “Op steeds meer plekken in Nederland ontstaan problemen om de opgewekte energie terug te leveren aan het net. Dit heeft als risico dat de verduurzaming enorm wordt vertraagd. Deze innovatieve oplossing is een mooi voorbeeld van het denken in oplossingen. We zijn enorm trots dat we samen met alle betrokken partijen op deze manier de energietransitie kunnen versnellen en verwachten dit soort oplossingen ook elders in Nederland toe te kunnen passen.”

!