Agrotechniek Holland. (archieffoto)
Agrotechniek Holland. (archieffoto)

Ruim 55.000 bezoekers op vakbeurzen: ‘Stemming positief’

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Meer dan 55.000 bezoekers, bestaande uit boeren, loonwerkers en groenprofessionals, bezochten de afgelopen dagen de vakbeurzen AgroTechniek Holland en GroenTechniek Holland in Biddinghuizen. “Na drie jaar geen beurs vanwege corona was er veel enthousiasme bij de agro- en groensector”, stelt beursdirecteur Willem Bierema. 

Langs vier kilometer aan gangpaden zagen de bezoekers meer dan 5.000 trekkers, machines en gereedschappen van meer dan 500 merken. “Er waren niet alleen bekende, trouwe bezoekers, maar ook veel jongeren en studenten, ofwel de boeren en groenprofessionals van de toekomst. Kortom, in alle opzichten was deze combinatie van twee vakbeurzen heel geslaagd en veelbelovend voor de toekomst”, meldt Bierema. 

Er heerste een positieve sfeer op het terrein, zo vindt de beursdirecteur. “Ons beursterrein van 22 voetbalvelden was eerder dan ooit uitverkocht en de sfeer onder de deelnemers en bezoekers was goed. Terwijl zon en buien elkaar afwisselden, was de stemming onder de bezoekers vier dagen lang positief.”

Bronzen Sikkel

De innovatieprijs de Bronzen Sikkel 2022 werd door de vakjury toegekend aan de Nucrop van Kamps de Wild BV. “Een nieuwe, duurzame manier van loofdoding door gebruik van geleidende vloeistof en elektrische stroom waardoor het behandelde loof binnen een werkgang wordt gedood en de groei onmiddellijk stopt. Loofdoding is hiermee geheel zonder chemie mogelijk. Een waardevolle innovatie voor de sector die de Bronzen Sikkel 2022 meer dan verdient.” 

De tweede prijs ging naar Agrifac Machinery BV voor de AtmosAdaptivePlus. De derde prijs was voor de Pudama van Kverneland.

Gouden Klavertje

De Fluid Feeder van Vredo Dodewaard BV won het Gouden Klavertje Vier 2022, de innovatieprijs voor de meest opvallende innovatie op GroenTechniek Holland. “Deze machine, voorzien van het Vredo dubbel-schijvensysteem, injecteert vloeistoffen zonder dat ze in aanraking komen met UV-licht direct in de wortelzone. Op deze manier kunnen (bio)stimulanten worden aangebracht, maar ook vloeistoffen met speciale nematoden ter bestrijding van engerlingen. Een belangrijke vooruitgang en terechte winnaar”, aldus de jury.

De tweede prijs was voor de autonome gps onkruidverwijderaar Violette van Milati Grass Machines BV. De derde prijs ging naar New Holland met de AgXtend XPower XPA. Knegt International won met de elektrische tractor de GTH-publieksprijs en deed dat met bijna 32 procent van alle stemmen.