Burgemeester Jean Paul Gebben, rechts wethouder Peter van Bergen.
Burgemeester Jean Paul Gebben, rechts wethouder Peter van Bergen. Foto: Wouter Foppen

Bewoners noodopvang kunnen straks met pendelbus naar Dronten

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN/DRONTEN - Bewoners van de noodopvang voor asielzoekers in Biddinghuizen kunnen vanaf komende week met een pendelbus naar Dronten. Een exacte dienstregeling is er nog niet, zo meldt het COA tijdens de rondleiding van zaterdag. “Die krijgt vorm gedurende de tijd.”

Asielzoekers die straks in Biddinghuizen wonen zijn in principe vrij om te gaan en staan waar ze willen. Het COA en de gemeente Dronten proberen dat echter wel in goede banen te leiden en daarom is er besloten om gedurende de dag een pendelbus in te zetten tussen de noodopvang en Dronten. Over de exacte tijden is nog niets bekend, omdat de dienstregeling wordt aangepast naargelang het aantal bewoners. ‘s Nachts rijdt de pendelbus in ieder geval niet.

Dronten is de enige bestemming waar de asielzoekers met de pendelbus naar toe kunnen. “Daar ontsluit het”, vertelt een medewerkster van de gemeente Dronten. “Daar kun je naar Zwolle, daar kun je, nu dan met de bus, naar Lelystad. We zochten een centraal punt waar ook een soort van doorstroming plaats kan vinden.”

Veiligheid

Vraagt dat dan nog iets extra’s qua veiligheid? Burgemeester Jean Paul Gebben: “We hebben de toezegging van het Rijk dat we voor een half jaar zes extra toezichthouders kunnen inhuren, later worden dat boa’s. We hebben extra middelen gekregen voor onze personele capaciteit. We worden goed geholpen door het Rijk.”

De toezichthouders worden overigens niet alleen ingezet in Dronten, dat kan door de gehele gemeente het geval zijn. “Maar ik heb ook aangegeven dat ze in Elburg ingezet kunnen worden. Want de mensen in Elburg zullen wellicht ook mensen uit dit opvangcentrum in hun gebied hebben. Als daar overlast ontstaat, dan gaan we dat ook regelen. Ik ga dan niet tegen Elburg zeggen, zoek het maar uit. Daar is goed contact over met de burgemeester van Elburg.”