'Actievoerders' voor inloophuis De Kans in 20-&.
'Actievoerders' voor inloophuis De Kans in 20-&. Foto: ©maartenheijenk.nl

Ingezonden | Satirische brief van een vrijwilliger over verhuizing inloophuis

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Onderstaande ingezonden brief gaat over de controverse rond de verhuizing van inloophuis De Kans in Biddinghuizen. De briefschrijver noemt het zelf ‘een satirische brief van een vrijwilliger’.

Een reactie naar aanleiding van het antwoord van B&W op de vragen van diverse raadsfracties, een slepende kwestie, die ervoor zorgt dat bezoekers en vrijwilligers van De Kans een punthoofd krijgen.

Graag wil ik ageren op het standpunt dat De Kans geen partij is inzake de verbouwing van het pand aan De Dreef 5.

De laatste keer dat onze burgervader, naar wij dachten vol enthousiasme, met ons meekookte in de alreeds krappe keuken van het huidige inloophuis, vertelde hij ons zich volledig te scharen achter het feit dat we meer ruimte nodig hadden voor dit prachtige initiatief om voor alle vooral eenzame ouderen een aantal gezonde en betaalbare maaltijden per week te kunnen verzorgen. De raadsleden die enkele weken later kwamen, waren minstens zo enthousiast en we moesten vooral delen wat er nodig was om een goed functionerend inloophuis te kunnen voortzetten.

Het lijkt mij dat vrijwilligers, die al 10 jaar elke week klaar staan in een pand voor al hun dorpsmedebewoners, zien waar de knelpunten zitten…

Denk aan keukenruimte/benodigdheden, goede begaanbare toiletten voor alle rollatorwandelaars in ons mooie dorp. Denk aan genoeg ruimte om de tafel heen, zodat iedereen ook veilig naar en van de tafel kan schuifelen en in geval van te erg aangebrande aardappelen op een veilige manier hun toevlucht kunnen vinden naar een begaanbare exit.

Daarnaast hebben we met de afgelopen corona-epidemie wel kunnen zien wat het belang van frisse lucht is. Wij willen tenslotte niet alle mensen die bij ons komen eten of koffiedrinken aan het zuurstof helpen, omdat er een stoffen doekje aan het plafond hangt waarvandaan de stofnestjes zorgen voor extra garnering op de borden. 

Het is daarnaast wel attent dat de gemeente graag stoken wil voor heel Biddinghuizen, door geen isolatie aan te brengen aan het plafond en de muren van het nieuwe pand, omdat dat nu eenmaal op dit moment ‘buiten budget’ valt, maar wij denken dat een economischer oplossing beter in dit plaatje past. Vooral ook omdat de gemeente ons burgers wijst op onze plicht zorg te dragen voor een beter klimaat. In de zomer zal die kachel natuurlijk niet aan hoeven en is bovenstaand verhaal een beetje overdreven maar dan komen we aan bij het volgende (volgens de gemeente niet bestaande) probleem.

Nu vallen niet alleen de mussen dood van het dak, maar onze lieve ouderen zullen letterlijk met rollator en al naar buiten drijven van het zweet, als ze voordat ze de deur hebben bereikt al niet bezweken zijn omdat ze gewoonweg geen adem meer konden happen, door de ongeïsoleerde megahete frituurpan waar we ze ‘tijdelijk’ hebben ondergebracht

In ons huidige pand, hadden wij, i.v.m. de liefde voor onze bezoekers zorg gedragen voor een ontzettend goed ventilatiesysteem, helemaal zelfstandig. Knap he? Uiteraard willen wij dit systeem meenemen naar het nieuwe pand, aangezien het anders maar wordt gesloopt, en dat zou toch zonde zijn van die economische burgerinitiatieven om goed voor onze medemensen te zorgen.

Wij begrijpen dat dit systeem met een paar doekjes erbij aan het plafond zal zorgen voor een mooi spookhuis ala kermiseffect, maar zien ook dat dit voor bepaalde mensen niet zo duidelijk is.

We snappen dat als je dit soort zaken moet bedenken/verzinnen vanuit de achterkant van je pen, dat het moeilijk voor te stellen is dat dit levende mensen betreft en geen poppetjes in Minecraft. Al kun je in de huidige maatschappij soms nog maar moeilijk de realiteit en je computerscherm scheiden.

Zo... eens kijken of ik alles zo een beetje goed uiteen heb kunnen zetten. In duidelijk spijkerbroekenkloontjesvolk taal. Want als ik dit op een beschaafd hooggeschoold niveau had moeten schrijven, dan had ik natuurlijk op alle eerder gestelde vragen ook wel een intelligent hoogdravend antwoord mogen verwachten. Maar dat niveau waren we blijkbaar aan het begin van het huurcontract al gepasseerd. Ah ja, zie je, ik was bezig met een punt maar was wat afgeleid door alle zorgen die door mijn hoofd gieren.

Ja, de vrijwilligers zijn geen partij in de verbouwing. Nee dat klopt, zoals er nu wordt geschreven lijkt het of we hebben voorgesteld alle ouderen, bezoekers, knutselclubkinderen en vrijwilligers als nieuwe activiteit, een hamer en spijkers zouden geven, wat sloophout erbij en dan gezellig gezamenlijk aan de verbouwing wilden beginnen. Wel een grappig idee maar wij begrepen ook wel dat hier geen sprake van kan zijn.

Dus zijn wij direct nadat een mevrouw met de achternaamvaneenbiermerkdieiknietzalnoemen dat ons gevraagd had, op zoek gegaan naar betrouwbare lokale bedrijven om voor een redelijke prijs alle noodzakelijke verbouwingen uit te voeren. Hierop hebben wij 2 prachtige offertes ontvangen die, voordat er van alles werd veranderd, mooi binnen het budget vielen.

Op de een of andere manier schijnt er echter maar 1 lekker duur bouwbedrijf op de wereld te bestaan, die deze geweldig moeilijke taak zou kunnen volbrengen (althans voor de helft dan). 

Over onze aangebrachte offertes werd niet gesproken. Ik mag gerust stellen dat ik het sneu vind dat onze lokale bouwbedrijven blijkbaar niet als volwaardig worden gezien door de vrouwwiensnaamnietgenoemdmagworden. Onze aangebrachte offertes dus volledig genegeerd hebbende, dendert de olifant gewoon door en worden er steeds meer noodzakelijke verbouwingen geschrapt van het lijstje dat de hardwerkende vrijwilligers en ook bv bouwbesluit, brandweer, arbo hebben aangegeven.

Nou, ik zie dat het een heel epistel is geworden, net zoiets als de antwoorden op de vragen die zijn gesteld, is meer dan de helft maar wat gezwam in de ruimte en zijn we nog geen steek wijzer.

Maar ik ben blij dat ik deze brief als vrijwilliger heb mogen schrijven, want wijze mensen hebben mij altijd verteld: maak van je hart geen moordkuil. Nou dat gat is bij deze gedempt, maar de neigingen zijn er nog wel.

Ik ben nog maar een ‘broekie’ van in de 40. Maar ik mag en kan alleen maar hopen dat de gemeente als ik ouder ben wel met respect omgaat met de oudere generatie en met hardwerkende en liefdevolle mensen die zich inzetten voor hun medemens, zelfs zonder medewerking van de organen die daar eigenlijk zorg voor zouden moeten dragen.

Getekend, een vrijwilliger die het gevoel heeft dat haar kinderen niet veel soeps in het verschiet hebben met beleidsmedewerkers welzijn en andere overheidsorganen, die totaal niet begaan zijn met het welzijn van hun eigen dorpsgenoten.nl.

Mevr. L. Otten

Inloophuis De Kans

Afbeelding
Veilig Verkeer geeft 50-plussers gratis fietsles in Dronten 5 uur geleden
Avondvierdaagse Dronten.
Agenda maandag: Avond over geluid windparken, inschrijven voor avondvierdaagse 6 uur geleden
Wethouder Siert Jan Lap
Personeelsstop is eerste bezuiniging van Dronten op weg naar 'ravijnjaar' 2026 6 uur geleden