Teun van Beek (stichting De IJsvogel)
Teun van Beek (stichting De IJsvogel) Foto: ©MaartenHeijenk

OpDreef Feestweek in Biddinghuizen is begonnen: “Het dorp heeft zin in een feestje”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - De OpDreef Feestweek in Biddinghuizen ging vanmorgen van start. Biddinghuizen bestaat zestig jaar en dus zijn er tot en met zondag extra veel activiteiten. “Uit alles blijkt dat het dorp zin heeft in een feestje”, blikt Teun van Beek van de organiserende stichting De IJsvogel vooruit.

Het dorp kreeg zaterdag al een voorproefje op het jubileumfeest met een drukbezocht Boulevard Festival. Vanmorgen om negen uur startte de feestweek met ‘Biddinghuizen in Beweging’.

Vakantie opgenomen

Dinsdag, op de dag voor de feestweek, zet een man of twintig in het centrum van Biddinghuizen de laatste puntjes op de i. Van Beek is één van degenen die er meer dan een week vakantie voor heeft opgenomen. “Wij zijn tien tot twaalf dagen bezig met een feest van vijf dagen”, zegt hij vrolijk.

“We hebben het over een feestweek, maar als het zondagavond is zijn wij nog drie dagen bezig om alles af te breken en op te ruimen.” Je hoort Teun van Beek echter niet klagen: “Wij vinden het leuk hoor, allemaal. De blije gezichten van de mensen, daar doen we het voor.”

Al maandenlang bezig

Stichting De IJsvogel is al maandenlang bezig met de voorbereidingen. De laatste dagen was het echter topdrukte. Vrijdag werd de tent opgezet. Dat moest bijtijds, want er worden honderden bezoekers verwacht en dat betekent dat de gemeente en de brandweer alles vanwege de veiligheid nauwkeurig moesten keuren.

Zaterdag volgde de verdere afwerking van het terrein, maandag en dinsdag de laatste details. Alhoewel... details? “Als je eenmaal bezig bent schrik je toch wel hoeveel tijd het nog kost”, puft Teun van Beek, “Maar we zijn lekker bezig en we lopen heerlijk op schema.”

Veel is al uitverkocht

Dat Biddinghuizen uitkijkt naar het feestje blijkt uit de voorverkoop van de diverse programma-onderdelen. Sommige activiteiten zijn al uitverkocht. Zo zit de organisatie bij de dorpslunch op vrijdag en de dorpsmaaltijd op zondag al op tweehonderd mensen.

“Bij andere dingen moet het wel heel gek lopen wil dat ook niet uitverkocht raken”, aldus grote man achter het feest. Dat geldt bijvoorbeeld voor de feestavond op zaterdag. Daar kan de organisatie achthonderd bezoekers herbergen. Teun van Beek sluit niet uit dat hij de komende dagen nog even een telefoontje pleegt naar de gemeente Dronten met de vraag of er extra mensen bij mogen.

Spectaculaire onderdelen

Waar kijk Teun zelf het meest naar uit? “De hele feestweek, niets uitgezonderd”, reageert hij, “Dat is een heel eerlijk antwoord. De mensen moeten gewoon komen.”

“Er zitten hele spectaculaire onderdelen bij, die voor een heleboel mensen interessant zijn. Neem vrijdagmiddag de lezing van Historisch Dronten, iedere dag Biddinghuizen in Beweging en iedere dag ‘Biddinghuizen 60 jaar live’ via Facebook en YouTube.”

De reacties van de dorpsgenoten zijn unaniem positief: “Uit alles blijkt dat het dorp zin heeft in een feestje. Wij hebben ons best weer gedaan om er iets gezelligs van te maken; iets meer dan andere jaren, iets uitgebreider in verband met het 60-jarig bestaan van het dorp.”

OpDreef Feestweek