De kerken in Biddinghuizen.
De kerken in Biddinghuizen. ©maartenheijenk.nl

Protestantse kerk Biddinghuizen gaat plat en verhuist naar RK-kerk

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Zodra de komst van het MFG2 definitief is, wordt de Protestantse kerk in Biddinghuizen afgebroken. De Protestantse Gemeente verhuist vanaf dat moment naar het naastgelegen onderkomen van de Katholieke kerk. Protestanten en katholieken gaan dan allebei hun erediensten houden in de huidige RK-kerk.

Het Multifunctioneel Gebouw in Biddinghuizen moet ruimte bieden aan het dorpshuis (het Koetshuis) en de sportzalen. Het plan is om dit zogenaamde ‘MFG2’ te bouwen op de plek waar nu nog de Protestantse kerk staat.

Het nieuwe MFG2 wordt tegen de huidige RK-kerk aan gebouwd. Er komt een tussendeur, waardoor dorpshuis en kerken gebruik kunnen maken van elkaars ruimtes.

Akkoord MFG2 - kerken

Gisteravond heeft de gemeenteraad het exploitatieplan voor het MFG2 goedgekeurd. Voorafgaand daaraan had de stichting MFG2 een akkoord bereikt met de kerken. Deze overeenkomst behelst de sloop van de Protestantse kerk, die plaats biedt aan ruim 500 mensen.

De katholieke kerk is er later bij gebouwd en is met pakweg 300 zitplaatsen aanzienlijk kleiner. Dit gebouw is echter in de huidige situatie groot genoeg om plaats te bieden aan zowel de protestanten als de katholieken. De Protestantse Gemeente wordt straks eigenaar van de RK-kerk. Zij betalen daarvoor een symbolisch bedrag.

Het plan van de kerken is onlosmakelijk verbonden met het plan voor het MFG2. ,,Mocht het MFG2 om wat voor reden dan ook niet doorgaan, dan moeten wij ons opnieuw gaan beraden’’, zegt voorzitter Antoon de Schutter van de locatieraad van de RK-kerk.

Blij met oplossing

De Schutter is blij met de gevonden oplossing: ,,Hierdoor kunnen de kerken gewoon blijven bestaan en zijn we beter voorbereid op de toekomst, ook financieel. Want we moeten eerlijk zijn: het wordt allemaal wat dunner.’’

Doorgaans moeten RK-kerken bij verkoop ontwijd worden. De kerk in Biddinghuizen is echter bij de start in de jaren 60 nooit gewijd. ,,Maar hij moet wel aan de eredienst onttrokken worden en ook daar is een procedure voor’’, legt de heer De Schutter uit.

MFG Biddinghuizen

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 8 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 8 uur geleden