Het ontwerp voor de Belvédèretoren.
Het ontwerp voor de Belvédèretoren.

Prijsvraag moet een beter plan opleveren dan Belvédèretoren

Biddinghuizen

DRONTEN - De gemeenteraad van Dronten staat niet te springen bij het voorstel van B en W om voor 8 ton een uitkijktoren te bouwen in het Veluwemeer. SP en PvdA waren gisteravond mordicus tegen en D66 was juist vóór. Alle andere fracties willen eerst goed bestuderen of er geen andere mogelijkheden zijn.

De meerderheid van de raad is van mening dat een ‘iconisch ontwerp’ van belang kan zijn voor de gemeente Dronten. Of dat een uitkijktoren moet worden, dat vragen ze zich af. Daarom besloot de raad de toren te schrappen. In plaats daarvan wordt een prijsvraag uitgeschreven, waarbij plannen voor een ‘iconische pleisterplaats’ kunnen worden ingediend.

Twijfelen

,,Voor het toerisme is het prima om samen met lokale ondernemers te investeren in een ‘eyecatcher’. Maar wij twijfelen of de Belvedèretoren daarvoor de juiste vorm is’’, zei Jan Klopman (CDA) aan het begin van de vergadering. Paul Vermast (GroenLinks) meende dat de nuchtere inwoners van Dronten zich afvragen wat nut en noodzaak van zo’n toren is. Irene Korting (VVD) zei dat bij de ontwerpwedstrijd ook de locatie wat haar betreft ter discussie staat.

Jan den Boer (SP) snapte er niets van: ,,Die Belvedèretoren willen wij niet. Wie zit daar nou op te wachten?’’ Hij vond de PvdA aan zijn zijde: ,,Het realiseren van toeristische attracties is geen kerntaak van de gemeente.’’

Open voor betere ideeën

Wethouder Dirk Minne Vis ziet de toren nog steeds zitten, maar staat ook open voor betere ideeën. Hij wil meewerken aan de prijsvraag, mits ook de toren daarbij mag worden ingediend.

Voordat het voorstel van de prijsvraag in stemming werd gebracht, benadrukte Jan Klopman dat het een voorwaarde is dat de provincie de helft betaalt: ,,Anders gaat het niet door.’’

Sandra Nobel (PvdA) wilde nog weten wat het mag kosten. ,,Het mòet binnen die acht ton’’, antwoordde Irene Korting.