De Flevolandse dijk.
De Flevolandse dijk. Zuiderzeeland

Waterschap plaatst zonnecollectoren op dijk bij Biddinghuizen

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN – Waterschap Zuiderzeeland is van plan om zonnecollectoren te plaatsen bij gemaal Lovink aan de Harderdijk in Biddinghuizen. Van het terrein bij het gemaal wordt ongeveer tweeduizend vierkante meter gebruikt voor de zonneweide. De collectoren komen deels op de dijk. Het plan ligt momenteel ter inzage.

Omdat er door de plaatsing van de zonnecollectoren een aanpassing aan de dijk plaatsvindt, moet het waterschap een uitgebreide procedure doorlopen. ,,Het aanbrengen van het werk kan nadelige effecten hebben op de veiligheid en de beheerbaarheid van de waterkering’’, erkent Zuiderzeeland.

Bij de uitvoering wordt hier rekening mee gehouden en daardoor blijft de betrouwbaarheid van de dijk volgens Zuiderzeeland gewaarborgd. Zo laat ze de constructie van de zonne-installatie omwaaibestendig uitvoeren. Hiermee wordt voorkomen dat bij omwaaien een gat in de dijk kan ontstaan.

Energie voor bemaling

De zonneweide wordt gebouwd omdat voor de bemaling van Flevoland veel energie nodig is. ,,Circa 60% van onze energie gaat naar de bemaling van de diepe polders van Flevoland’’, aldus het waterschap.

Zuiderzeeland wil zelf energie opwekken om haar energie-efficiency te verhogen en de CO2-emissie te reduceren.