Afbeelding
©maartneheijenk.nl

Stemmen in de moskee in Biddinghuizen: schoenen hoeven niet uit

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Kiezers in de gemeente Dronten kunnen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen voor ’t eerst hun stem uitbrengen in een moskee. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is in een moskee, hoeven de kiezers in de Mimar Sinan moskee in Biddinghuizen hun schoenen niet uit te trekken.

Het kieslokaal wordt op 15 maart niet ingericht in de gebedsruimte. ,,Bezoekers van het stembureau in de moskee hoeven niet hun schoenen uit te trekken’’, meldt de gemeente dan ook, ,,Het stembureau is in het openbare deel van de moskee.’’

Religieuze gebruiken

Het al dan niet uittrekken van schoenen bij verkiezingen was acht jaar geleden een reden om Kamervragen te stellen aan de toenmalige staatssecretaris Ank Bijleveld. Toen ging het om een moskee in Apeldoorn en ook daar golden in het kieslokaal niet de religieuze gebruiken van de gebedsruimte.

Er was indertijd in kleine kring kritiek op het gebruik een moskee als stemlokaal. De staatssecretaris zei daarover: ,,Het aanwijzen van stemlokalen is volgens de Kieswet de verantwoordelijkheid van burgemeester en wethouders.’’ De wet stelt verder alleen eisen met betrekking tot de toegankelijkheid.

Tweede Kamerverkiezingen

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 6 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 7 uur geleden