Jetty Holwerda (rechts) in gesprek met wethouder Peter van Bergen.
Jetty Holwerda (rechts) in gesprek met wethouder Peter van Bergen. ©maartenheijenk.nl

Jetty Holwerda ziet kansen: „Muziekkoepel als stralend middelpunt van Meerpaalplein”

Cultuur

DRONTEN - Een verrijdbaar bouwwerk op het Meerpaalplein voor muzikale optredens. Jetty Holwerda uit Dronten ziet het helemaal voor zich. Zij presenteerde dinsdag haar plan voor een muziekkoepel tijdens de ideeënmarkt van de gemeente Dronten.

Wat brengt jou naar deze ideeënmarkt?
Jetty Holwerda: „Ik ben geboren in Friesland, maar woon inmiddels al 28 jaar in Dronten. Mijn vier kinderen zijn hier groot geworden. Ondertussen ben ik weer verpleegkundige in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk. Dit idee zit al heel lang in mijn hoofd. De gemeente stelde de vraag of de inwoners ideeën hebben en dat was voor mij het moment dat ik tegen mezelf zei: misschien moet ik er nu eens iets mee doen.”

Leg eens uit wat jouw idee is.
„Mijn idee is om het Meerpaalplein aan te kleden met een muziekkoepel. Dat kan een functionele verbinding gaan vormen tussen het gemeentehuis en De Meerpaal. Een plek waar heel veel muziek en heel veel cultuur ontstaat door zowel jongeren als ouderen. Die cultuur en muziek wil ik naar de mensen brengen. De harmonie kan er bijvoorbeeld een mooi avondvullend programma houden. Je kunt ook denken aan voorspeelavonden van De Meerpaal Academie. Op die manier kun je de muziek aan een breder publiek laten horen dan in De Meerpaal zelf.”

Waar moet die muziektent precies komen?
„Dat is natuurlijk lastig, want je hebt al het oorlogsmonument op het plein en tegenwoordig ook de bedriegertjes. Daar kan het wat mij betreft ergens tussenin. En ik speel met de gedachte om er grote brede wielen onder te zetten. Die kun je verbergen als-ie stil staat en daarmee kan de muziekkoepel aan de kant voor evenementen als de Meerpaaldagen. Maar je kunt er ook aan denken om de tent van de Meerpaaldagen eens een keer op een andere plek te zetten, bijvoorbeeld op het parkeerterrein naast de Scapino.”

Zijn er in het land voorbeelden van muziektenten op wielen?
„Je ziet meestal niet hoe ze er zijn neergezet. Kampen heeft een muziektent en ik hoor dat ook Elburg een hele mooie heeft, maar ik denk dat die allebei op één plek staan.”

Wat heb jij persoonlijk met muziek?
„Ik heb in Dokkum jarenlang in de drumband gezeten. Prachtig! Muziek maken is geweldig en vooral de saamhorigheid in een muziekkorps is mooi.”

Denk je dat muzikanten er echt gebruik van gaan maken?
„Dat moet je denk ik organiseren, daar moet je ruchtbaarheid aan geven, je moet het de mensen aanbieden. Als volwassenen kunnen we naar de kinderen toe het voorbeeld geven. Die kinderen zijn de toekomst van Dronten, zij zijn degenen die de muziekkoepel op den duur moeten gaan gebruiken.”

Hoe verkoop je jouw verhaal aan de politiek?
„Ik heb een open brief geschreven aan Hans Maris, de directeur van De Meerpaal. Daarin schrijf ik: Er wordt vaak gebrainstormd over het Meerpaalplein. Stelt u zich eens een mooie zomeravond op het plein voor, met de muziekkoepel als stralend middelpunt, met daarin optredens vanuit bijvoorbeeld De Meerpaal…”

Hoe reageert de politiek vanavond op jouw plan?
„Tot nu toe heel positief. Als ik vertel hoe de cultuur van De Meerpaal, de harmonie en andere muziek beter tot z’n recht kan komen door zo’n koepel, dan kan men zich daar iets bij voorstellen.”