Joop Weenk
Joop Weenk ©maartenheijenk.nl

Geen speciale maatregelen voor Snollebollekes: Meerpaaldagen blijven gratis

Cultuur

DRONTEN - Stichting PRODronten heeft het afgelopen jaar met toenemend enthousiasme toegekeken hoe de populariteit van Snollebollekes toenam. De act was een jaar geleden al vastgelegd door de Meerpaaldagen. Voorzitter Joop Weenk vertelt dat er geen speciale maatregelen worden genomen met het oog op de te verwachte publieke belangstelling.

Een act die twee keer het Gelredome uitverkoopt op een gratis festival in Dronten… Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?
Joop Weenk: „Wij hebben Snollebollekes al een jaar geleden geboekt. Dat was dus nog vóór de optredens in de Gelredome. Sinds die tijd is de populairiteit inderdaad alleen maar toegenomen. Goed voor ons en leuk voor de mensen in Dronten.”

Hebben jullie een gaatje in de lucht gesprongen, toen Snollebollekes steeds bekender werd?
„Dat heb je goed. Als we hem nu moesten boeken, dan zouden we ze niet meer kunnen betalen. Prachtig dat het zo uitpakt. Soms moet je die gok nemen. Maar eerlijk is eerlijk: we hebben ook wel eens een gok genomen die minder uitpakte.”

Het kan wel eens heel druk worden. Hebben jullie daarover nagedacht?
„Die kans bestaat. In ons organisatiehandboek kennen wij een hoofdstuk ‘crowd management’. Daar worden dit soort zaken beschreven.”

Wat staat er in dat handboek? Gaan op een gegeven moment de hekken dicht?
„Inderdaad. Het plein kent een maximale capaciteit en wij hebben een telsysteem, waardoor we weten hoeveel mensen er op het plein zijn. Bij een bepaald percentage beginnen we met het afsluiten van één of meerdere poorten, totdat er uiteindelijk eentje overblijft. En die gaat dicht op het moment dat het maximum bereikt is.”

Hebben jullie overwogen om het voor Snollebollekes op een andere manier te doen, met een voorverkoop of iets dergelijks?
„Een betaalde avond is al een aantal jaren een onderwerp van discussie. Voor ons als organisatie zou het goed zijn, maar het heeft ook een aantal beperkingen.”

Wat zijn die beperkingen?
„Het plein is tijdens het festival weliswaar afgesloten, maar er wonen bijvoorbeeld mensen. Die moeten kunnen doorlopen. En er zijn mensen die bij de horeca gereserveerd hebben, die het plein op moeten zonder dat ze een kaartje hebben. Het geeft dus nogal wat praktische problemen en dit jaar gaan we dat zeker nog niet doen.”

Meerpaaldagen