Wethouder wil gegeven paard niet in de bek kijken, maar provincie mag Riff nog even houden

Cultuur

DRONTEN - Het landschapskunstwerk Riff blijft voorlopig afgesloten. Het kunstwerk is gebouwd in opdracht van de provincie Flevoland en was bedoeld als cadeau voor de gemeente Dronten. Wethouder Irene Korting (VVD) stelt echter dat de eigendomsoverdracht pas kan plaatsvinden nadat er veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

„Ik wil een gegeven paard niet in de bek kijken”, zei de wethouder vanavond in antwoord op vragen van het CDA, „Maar dat ontneemt ons niet van de plicht om alert te zijn op de veiligheid van onze inwoners en bezoekers.”

Trap afgesloten

Al tijdens de officiële opening van het kunstwerk bleek dat mensen er bovenop klommen, met alle risico’s vandien. De gemeente heeft daarom de trap hermetisch afgesloten. „Ondanks dat het niet op grond van de gemeente staat en geen eigendom is van de gemeente”, aldus de wethouder.

Die afsluiting is volgens Irene Korting verdedigbaar, omdat de gemeente een eigen verantwoordelijkheid heeft als het gaat om veiligheid: „En alleen een waarschuwingsbord is niet voldoende om gevrijwaard te blijven van aansprakelijkheid.”

Auteursrecht

De gemeente is inmiddels over de situatie in gesprek met de provincie: „En we communiceren via de provincie met de kunstenaar.” De wethouder benadrukte daarbij dat veiligheid voorrang heeft boven het auteursrecht van kunstenaar Bob Gramsma.

De provincie overweegt een veiligheidsexpert in te schakelen. Wanneer het kunstwerk weer geopend wordt is voor Irene Korting nog niet duidelijk: „Dat ligt in handen van de provincie.”

Eigenaar

„Wie is er nou eigenaar, is dat nog steeds de provincie?”, wilde Paul Vermast (GroenLinks) voor alle zekerheid weten.

„Wij in elk geval niet”, antwoordde de wethouder.

Abonneer gratis

op de digitale krant