Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Gemeente, kunstenaar en provincie zijn nog steeds in overleg over veiligheid kunstwerk Riff

Cultuur

BIDDINGHUIZEN - Gedeputeerde Staten schrijven dat de gemeente Dronten het landschapskunstwerk Riff van tevoren heeft goedgekeurd: „De gemeente heeft de bouwvergunning getoetst op de eisen die gelden voor de veiligheid van gebouwen, waaronder de valveiligheid.” GS melden dit in antwoord op vragen van de ChristenUnie.

De fractie dringt aan op het zo snel mogelijk creëren van een veilige situatie: „Zodat dit geschenk van de provincie weer toegankelijk is voor het publiek.” Het provinciebestuur schrijft in haar reactie dat de provincie nog steeds in gesprek is met de gemeente Dronten en kunstenaar Bob Gramsma over de te treffen maatregelen.

Gesloten

Zoals bekend is het kunstwerk van ruim 700.000 euro kort na de officiële opening afgesloten door de gemeente Dronten. Wethouder Irene Korting was van mening dat bezoekers er te makkelijk bovenop konden klimmen. Dat leverde volgens haar e gevaar op dat mensen er af zouden vallen.

Gedeputeerde Staten vinden dat het kunstwerk ‘een maatschappelijke functie heeft en daarom toegankelijk moet zijn voor het publiek’. Ze schrijven dat er tijdens het ontwerp volop aandacht is geweest voor veiligheid: „Er was geen aanleiding om aan te nemen dat na de oplevering een onveilige situatie zou ontstaan.”

Waarschuwingsbord

GS wijzen erop dat er een waarschuwingsbord stond, waardoor bezoekers wisten dat betreden op eigen risico was. Tijdens de officiële opening was er een bewaker aanwezig: „Maar de gemeente Dronten was van mening dat de veiligheid zonder bewaking onvoldoende geborgd kan worden.”

Het landschapskunstwerk is gebouwd in opdracht van de provincie Flevoland. Het was bedoeld als cadeau voor de gemeente Dronten ter gelegenheid van de viering van 100 jaar Zuiderzeewet.

Landschapskunstwerk