De bewoners wijzen de plek aan waar het beeldje moet komen.
De bewoners wijzen de plek aan waar het beeldje moet komen. ©maartenheijenk.nl

Heuvelpark als ideale locatie voor Polderpioniers: „Deze plek doet recht aan de pioniers”

Cultuur

DRONTEN - De gemeente Dronten zoekt naarstig naar een definitieve plek voor het beeldhouwwerk ‘De Polderpioniers’ van kunstenaar Kees Jansen. Wat de bewoners van Het Heuvelpark betreft kan de gemeente onmiddellijk stoppen met zoeken. Zij wijzen op het grasveld voor hun drie appartementengebouwen, op een heuveltje vlakbij het centrum van Dronten: „Een perfecte locatie!”

De Polderpioniers stonden altijd aan De Noord, vlakbij De Zate. Daar moest het bronzen beeldhouwwerk weg toen de bouw van het appartementencomplex Dierenweide begon. Sindsdien staat-ie verpakt in plastic op de gemeentewerf.

Mooie open ruimte

Ino Meijer is één van de bewoners, die het beeldje naar het Heuvelpark willen halen: „Deze plek doet recht aan de pioniers. Het is een mooie open ruimte, een zichtlocatie vlakbij het centrum, er komen hier veel mensen langs. De gemeente noemt dit een A-locatie. Daar zijn wij het mee eens: een ideale locatie voor dit beeldje.”

In het gemeentehuis is de Dierenweide als mogelijke stek genoemd. Daar wordt in de loop van dit jaar een replica gebouwd van een pioniersbarak. De bewoners van het Heuvelpark vinden dat niks: „Dan staat-ie weggedrukt achter de struiken.”

Op de rotonde

Ook de rotonde Hanzeweg/Biddingringweg is genoemd als mogelijke plek. Dat ziet Meijer al helemaal niet zitten: „Veel te groots voor een beeldje van 1.70 meter.” Bovendien rijdt het verkeer er snel langs en dan zie je niet de bijzonderheden van het kunstwerk.

Kees Jansen uit Gendringen in Gelderland heeft zich indertijd laten inspireren door zijn broer Dré, die zelf aan het pionieren was in de jonge Flevopolder. De kunstenaar heeft bijvoorbeeld de vastberaden gelaatstrekken van zijn broer uitgebeeld, een detail dat verloren zou gaan middenop een rotonde.

Man in werkkleding

Het beeldje is in 1977 geplaatst ter gelegenheid van het 25-jarig ambtsjubileum van Jan Griede, de eerste gemeentesecretaris van Dronten. Het kwam tot stand na een inzamelingsactie onder de bevolking en het bedrijfsleven, terwijl ook de gemeente en ministeries hebben meebetaald. Kees Jansen maakte een man gestoken in werkkleding, die zijn vrouw wijst op de wijdheid van het polderlandschap rondom hen.

De bewoners van de drie appartementengebouwen aan het Heuvelpark gaan binnenkort een officieel verzoek bij de gemeente indienen om De Polderpioniers op ‘hun’ grasveldje te plaatsen. Ino Meijer heeft al voorzichtig een visje uitgegooid bij de burgemeester en cultuurwethouder Ton van Amerongen.

Zelf pionier geweest

Behalve dat ze hun locatie het mooist vinden, hebben de centrumbewoners nog een extra argument: „Veel van onze bewoners zijn zelf pionier geweest. Die voelen zich erbij betrokken en dat betekent dat je je ook over toezicht en vandalisme geen zorgen hoeft te maken. Misschien valt er zelfs wel over te praten dat wij het beeldje als bewoners adopteren…”

Enquête

Op de foto v.l.n.r.:

  • Gerhard Smit
  • Peter de Wit
  • Ino Meijer
  • Leo van Es
  • Gerard Wichers
  • Albert Kroeze