Wat als… | Coronacrisis is drama voor Suit Up: „In 2021 de vrijheid dubbel vieren"

Cultuur

DRONTEN - Het had een groot Bevrijdingsfestival moeten worden met een podium op het Meerpaalplein, een podium op het Havenplein en meer dan tweeduizend feestvierders. Het blijft vandaag echter stil op beide pleinen. Organisator Jeroen Elsenga, drummer van coverband Suit Up, baalt ervan.

DeDrontenaar.nl brengt momenteel de rubriek Wat als… Wat als er geen coronavirus was geweest? Dan was vanavond de bevrijding groots gevierd.

Hoe is jullie band betrokken geraakt bij dit eerste Bevrijdingsfestival in Dronten?
„STADronten heeft mij benaderd. Zij wilden ‘iets’ doen, dachten aan Suit Up en vroegen ook of wij andere bands of talenten in Dronten kenden. Samen met Mees Zimmerman, onze zanger, heb ik een programma in elkaar gedraaid met verschillende lokale acts. Dat zou vandaag om vijf uur beginnen.”

Wat had je ervan verwacht?
„We hebben nagedacht over waar het moest gebeuren: op het Havenplein of op het Meerpaalplein. Uiteindelijk hebben we gekozen voor twee podia. Op het Meerpaalplein moest het podium halverwege het plein komen. We hoopten op tweeduizend mensen.”

Hoe hakt die coronacrisis er bij jullie in?
„Voor onze band is het echt een drama. Wij hoopten dit jaar op de veertig optredens uit te komen en dat gaat allemaal niet door. Als beginnende band werd het voor ons steeds professioneler. We gingen naar de grotere feesttenten door het hele land. Dit had òns jaar moeten worden… Inmiddels zijn er zelfs al optredens na september afgezegd. Dat is balen.”

Is het voor jullie nog hobby of verdienen jullie je brood ermee?
„Het is semi-professioneel. De helft zit nog op school en de helft is beroepsmuzikant. Die geven ook les. Dat gebeurt nu via Skype, dus dat is behelpen.”

Hoe is dat voor jou zelf?
„Ik zit in de laatste fase van een studie en ik bezorg brood bij bakkerij Tietema. Ik heb dus nog wel een baan.”

Dat Bevrijdingsfestival is dus maar een klein onderdeeltje van jullie drama?
„Inderdaad, maar ik heb er persoonlijk wel veel werk en tijd in zitten. Het is gewoon jammer, want dit werd echt iets leuks. Zeker voor mij als Drontenaar.”

In hoeverre speelt het onderwerp ‘bevrijding’ bij jou?
„Het is niet te vergelijken met een oorlog, maar onze generatie leert in deze periode meer dan ooit wat vrijheid is. Wat wij het leukst vinden om te doen, dat kàn opeens niet meer. Eigenlijk weet je pas wat je hebt, als je het niet meer hebt.”

Wat ga je vanavond doen?
„We gaan met een heel klein gezelschap varen op de ‘Dronter zeeën'. We vinden het heel jammer dat het Bevrijdingsfestival niet door kan gaan, we hadden er heel veel zin in. En we hopen dat de feesten en festivals ons volgend jaar alsnog boeken. Ik denk dat we Bevrijdingsdag in Dronten volgend jaar dubbel en dik over gaan doen.”

Zijn er al concrete plannen voor volgend jaar?
„Concreet nog niet, want we weten natuurlijk nog niet hoe we er volgend jaar voorstaan. Maar het is zeker het doel om in 2021 de vrijheid dubbel te vieren.”

Wat als...

Abonneer gratis

op de digitale krant