Diana Diepmaat.
Diana Diepmaat. Sandra Gordijn

Diana Diepmaat heeft passie voor pastelkrijt: „Gelukkig heb ik altijd veel fantasie”

Cultuur

(door Tini Muller)

DRONTEN - Diana Diepmaat heeft een passie voor werken met pastelkrijt en is creatief veelzijdig. De 62-jarige kunstenares tekent al vanaf haar kinderjaren. Ze herinnert zich dat ze op 6-jarige leeftijd op haar buik op de grond lag om wandtegels na te tekenen. Haar moeder was creatief met beeldhouwen en tekenen. Ook haar vier broers zijn creatief, maar allen op een ander vlak.

Geboren in Bilthoven verhuisde Diana op 7-jarige leeftijd naar Amersfoort. Ze volgde de opleiding voor reclame- en werktekenaar. Een specialisme van vóór het computertijdperk, zoals het met de hand ontwerpen van letters en logo’s. Toen ze afgestudeerd was deden de pc’s hun intrede en gingen DTP’ers dat werk doen. Omdat zij dat zo niet wilde, ze wilde het alleen met de hand doen, is ze wat anders gaan doen.

Veelzijdig

Zesentwintig jaar geleden verhuisde Diana naar Dronten. Sindsdien maakt ze in haar atelier aan huis kleine cadeautjes, kaarten, ontwerpt ze geboortekaartjes, kan men bij haar terecht voor creatieve kinderpartijtjes en geeft ze creatieve workshops aan volwassenen. Tevens geeft ze teken- en schilderlessen aan kinderen en volwassenen. Diana is heel veelzijdig en haar atelier getuigt van de vele technieken die ze beheerst om iets leuks te maken.

Diana heeft twee creatieve kinderen. Met haar jongste heeft ze veel op ‘fantasymarkten’ gestaan en haar oudste ging in 2001 naar de kunstacademie. Dat inspireerde haar om te gaan schilderen. In 2003 is ze de opleiding schilderen gaan volgen bij Calliope, de Vrije Academie in Lelystad.

Veel fantasie

„Gelukkig heb ik altijd veel fantasie en kan ik heel beeldend denken”, zegt Diana. Voor het eerst schilderen vond ze een hele ervaring en ze vertelt dat ze de schildersezel aan het voeteneinde van het bed had staan wegens ruimtegebrek.

Ze leerde bij Calliope tekenen met houtskool en schilderen met olieverf en acryl. Daarna heeft ze een jaar een digitale opleiding gevolgd tot dierportrettist in pastelkrijt. Acryl past ze voornamelijk toe op diverse ondergronden.

Haar voorkeur gaat uit naar pastelkrijt, waarmee ze eindeloos door kan werken om mooie resultaten te krijgen. Dat is dan ook wel te zien aan de prachtige dieren die ze afgebeeld heeft en voornamelijk in opdracht maakt, zoals honden en katten. Tekenen met potlood doet ze ook nog altijd, zoals portretten, ook vaak in opdracht.

Op de website van Diana is meer informatie te vinden: www.dianadiepmaat.nl.

Kunstcollectief Dronten