Kunstenaar Kees Jansen bij het beeldje van De Polderpioniers.
Kunstenaar Kees Jansen bij het beeldje van De Polderpioniers. eigen foto

Soap rond Polderpioniers raakt kunstenaar: „Het symboliseert àlle mensen in Dronten”

Cultuur

DRONTEN - De soap rond het beeld ‘De Polderpioniers’ is nog niet afgelopen. Het kunstwerk is in mei aan het Heuvelpark geplaatst, maar B en W hebben vorige week besloten dat-ie terugkeert naar De Noord. Dit naar aanleiding van een door 300 mensen ondertekende petitie. De initiatiefgroep van het Heuvelpark legt zich er niet bij neer.

In een brief aan de gemeenteraad vragen bewoners van het Heuvelpark aan het gemeentebestuur terug te keren op hun schreden. Zij denken meer dan duizend handtekeningen te kunnen aanleveren.

De mensen achter de petitie van De Noord kunnen zich verheugen in de steun van Frits Schmidt van de stichting Geschiedschrijving en Jan Griede, op wiens initiatief het beeldje gemaakt  is. Beide kampen claimen de steun van de kunstenaar Kees Jansen uit Gendringen. En dus is het de hoogste tijd om de mening vragen van de man, die het beeld in 1977 gemaakt heeft.

Zowel de bewoners van De Noord als van het Heuvelpark zeggen dat u hun locatie steunt. Dat lijkt ons sterk.
Kees Jansen: „Toch is het zo. Op de plek waar hij nu staat, wees hij eerst naar een gebouw. Daar was ik het niet mee eens. Ik vind dat hij de polder in moet wijzen. Dat hebben ze aangepast en zoals hij er nu staat, vind ik goed. Maar die nieuwe plek vind ik ook prima. Op beide plaatsen komt het beeld mooi uit.”

Wat vind u van de hele discussie?
„Vervelend, niet fijn. Het beeld is in 1977 geplaatst en moest het gevoel van eenheid uitstralen. Daarom moet hij ook nu op een plaats komen, waarin àlle inwoners van Dronten zich herkennen.”

Het gaat u dus niet alleen om de ‘echte’ polderpioniers?
„Natuurlijk is het mooi dat er een beeld gemaakt is voor die echte pioniers. Maar het is altijd mijn bedoeling geweest om het niet alleen te maken voor de mensen van het eerste uur. De mensen die later naar Dronten gekomen zijn, hebben óók een pioniersgevoel gehad. Dat is precies de reden waarom ik niet een beeld heb gemaakt van alleen een stoere kerel. Het zijn een man en een vrouw die samen in Dronten gaan wonen.”

Het symboliseert dus het idee van: samen de schouders eronder?
„Inderdaad. Toen ze mij vroegen, wezen ze op het beeld van de Dokwerker: een potige kerel. Dat trok mij niet zo aan. Voor Dronten waren die kerels belangrijk, maar die vrouwen waren minstens zo belangrijk om echt een dorp en een echte samenleving op te bouwen. Dit beeld symboliseert àlle mensen die in Dronten wonen.”

De bewoners van het Heuvelpark zeggen dat ze het kunstwerk min of meer geadopteerd hebben. Ze wijzen erop dat er in hun appartementen veel polderpioniers wonen. Is dat een goed argument?
„Het beeld moet juist niet tussen de pioniers in staan, dat is nooit de bedoeling geweest. Ook de ‘gewone’ inwoner van Dronten hoort er bij. De polderpioniers moeten, zo lang ze nog leven, als het aan mij ligt geen apart groepje worden. Wat dat betreft is die plek aan De Noord goed.”

Ik wou voor de grap aan u vragen: kunnen we niet de man op de ene locatie zetten en de vrouw op de andere? Maar daarmee zouden we dus uw hele symboliek weghalen.
„Haha. Ik heb voor de grap ook wel eens gedacht: plaats meerdere sokkels, dan kun je het beeld af en toe op een andere plek zetten. Maar het moet geen poppenkast worden, daar heb ik het niet voor gemaakt.”

Het beeldje heeft regelmatig een functie bij begrafenissen van polderpioniers. Een uitvaartondernemer heeft een paar jaar geleden gevraagd om een hogere sokkel. Is het een idee om dat mee te nemen op de nieuwe locatie?
„Nee, juist niet! Het is niet een heel groot beeld, je moet ‘m niet te hoog zetten. Als je omhoog moet kijken, krijg je het beeld van ‘ter ere van’ de polderpioniers.”

De pioniers moeten als het ware met de voeten in de polderklei staan?
„Je moet ze kunnen aanraken. Dat is wat je als beeldhouwer probeert. Als het af en toe met de hand aangeraakt wordt, is dat ook het mooiste voor het brons. Een bronzen kunstwerk waar je niet bij kunt, daar komen van die strepen op.”

Aan de sokkel moet dus niets veranderen?
„Aan de hoogte niet, aan de fundering wel. Ze zijn aan het sjouwen geweest met een betonnen plaat, maar ik heb gezegd: de fundering van een beeld moet hetzelfde zijn als voor een huis. Ik hoop dat er op de nieuwe blek een vakkundige fundering onder komt.”

En nog even voor de zekerheid: op welke plek, dat maakt u niet zoveel uit?
„De gemeente heeft met mij ook nog over een derde locatie gesproken, bij de Dierenweide. Dat vond ik ook goed. Ik hoop gewoon dat hij op een plek komt te staan waar iedereen blij mee is en waar iedereen zich in herkent.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 4 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 4 uur geleden