Geschiedschrijving bemoeit zich niet met De Polderpioniers, voorzitter wel

Cultuur

DRONTEN - Het bestuur van stichting Geschiedschrijving Dronten bemoeit zich niet met de discussie over de locatie van kunstwerk De Polderpioniers. Voorzitter Frits Schmidt vindt dat het beeldje naar De Noord moet. „Maar dat is op persoonlijke titel”, voegt hij er onmiddellijk aan toe.

De creatie van kunstenaar Kees Jansen moest indertijd aan De Noord plaatsmaken voor appartementencomplex Parkzicht. Na een actie van bewoners van het Heuvelpark werd het in mei bij deze appartementen geplaatst. B en W hebben echter na een petitie van bewoners van De Noord besloten dat het alsnog terugkeert naar De Noord, bij de kruising met De Dukdalf.

Verdeeld

De ‘actievoerders’ van De Noord schermen met de steun van Frits Schmidt. „Dat klopt”, zegt de voorzitter van stichting Geschiedschrijving. Hij spreekt echter niet namens de stichting: „Het ligt bij ons bestuur wat verdeeld. Er zijn bijvoorbeeld mensen uit Swifterbant en Biddinghuizen en die zeggen: ik heb geen argumenten voor en geen argumenten tegen. Daarom hebben we als bestuur geen standpunt ingenomen.”

Zelf vindt Schmidt het kunstwerk geen bezit van de Heuvelpark-bewoners, noch van de bewoners van De Noord: „Het is van de gemeenschap Dronten. Daarom moet het een juiste plek krijgen en persoonlijk vind ik dat het beeld een beetje verloren staat aan het Heuvelpark.”

Het beeld is relatief klein en de geschiedschrijver meent daarom dat je ‘m niet voor grote gebouwen moet plaatsen: „Dan blijft er heel weinig van over.”

Groene omgeving

Daarnaast is hij van mening dat het in een groene, natuurlijke omgeving hoort: „En je moet er vlakbij kunnen staan, je moet het van dichtbij goed kunnen bekijken.”

Frits Schmidt ziet De Polderpioniers het liefst ‘in de loop’: „Bijvoorbeeld langs de route tussen het station en het centrum. Zodat de bezoekers van Dronten het zien en denken: dit is typisch iets voor Dronten.”

!