De videoclip van Zoë Wijbenga uit Dronten.
De videoclip van Zoë Wijbenga uit Dronten. Screenshot

Zangeres Zoë (15) maakt stoere clip: „Laat je niet klein krijgen door pesters!”

Cultuur

DRONTEN - Zoë Wijbenga heeft een videoclip gemaakt met een cover van het nummer ‘Ik voel je’ van Delany. Het is een hele stoere clip met veel motorgeweld. Tegelijkertijd is het een gevoelig nummer, waarin de jonge Drontenaar terugkijkt op de droevige jaren waarin ze gepest werd. Haar boodschap aan lotgenoten: „Laat je niet klein krijgen door pesters!”

Zoë werd gisteren (maandag) 15 jaar. Ze wil haar videoclip en haar boodschap graag onder de aandacht brengen. Tegelijkertijd is pesten voor haar een gevoelig onderwerp en vindt ze het moeilijk haar gevoelens onder woorden te brengen. Daarom laat ze zich tijdens het interview souffleren door moeder Chantal Wijbenga.

Zing je al lang?
Zoë Wijbenga: „Ik heb op musicalles gezeten. Toen merkte ik dat ik zingen leuk vond en dat ik het ook wel kan. Daarom ben ik anderhalf jaar geleden op zangles gegaan bij De Meerpaal.”

Hoe heeft dat tot deze videoclip geleid?
„Er waren wat mensen die wisten dat ik zing. Een vriend van mijn vader heeft een autobedrijf en die zei steeds tegen me: als je ooit een videoclip gaat opnemen, moet je bij mij in de garage komen. Zo is het balletje een beetje gaan rollen.”

Het speelde dus al een tijdje. Waarom heb je juist nu deze clip opgenomen?
„Dat kwam doordat ik het nummer ‘Ik voel je’ van Delany hoorde. Ik dacht: die tekst past heel erg bij mij. Het ging in de clip van Delany over ziek zijn. Ik heb dat vertaald naar mijn pestverleden. Ik wilde aan de ene kant een stoere clip maken, maar ook een clip met een verhaal en een boodschap. De motoren en de motorrijders zorgen voor het stoere deel, mijn verhaal over gepest worden is mijn boodschap.”

Wil je iets vertellen over jouw ervaringen met gepest worden?
„Vanaf de basisschool ben ik gepest. Eind groep 8 ben ik naar een andere school gegaan, omdat het niet meer ging. Vanaf dat moment heb een hele fijne tijd gehad. Door alle omstandigheden had ik me nooit zo geconcentreerd op school en ging ik naar het praktijkonderwijs. Dat ging vanaf het begin heel goed en na een half jaar kon ik naar Het Perron. Daar begonnen de pesterijen weer van voren af aan, dit keer door een jongen.”

We begrijpen dat er toen iets bijzonders is gebeurd…
„Jazeker! Ik hou van motoren. Op zondagen gaan we wel eens kijken bij dragraces en ik volg een aantal van die jongens en meiden. Die kwamen er achter dat ik weer werd gepest op school. Zij besloten om mij met een stuk of twintig motoren van school op te halen. Vooral om die pester duidelijk te maken dat ze achter mij staan en dat het moest stoppen. You mess with her, you mess with us, zeiden zij (zie video - red.). Sinds die dag, dat was in november vorig jaar, word ik niet meer gepest.”

Vandaar dat die motoren terugkomen in jouw clip?
„Ik vertel het verhaal hoe het is begonnen en ik laat zien hoe ik nu ben, hoe ver ik ben gekomen en hoe ik sterker ben geworden.”

Het is een hele stap om zo naar buiten te treden met jouw verhaal. Is dat niet eng?
„Natuurlijk vind ik dat eng. Maar ik wil vooral laten zien: hier ben ik en ze krijgen mij niet klein. Dat is ook mijn boodschap naar iedereen die gepest wordt: laat je niet klein krijgen door pesters! En als je een droom hebt, blijf erin geloven!”

Was je bang voor de reacties?
„Dat was heel spannend. Ik had niet verwacht dat er zó veel mensen zouden reageren. En gelukkig zijn het alleen maar leuke reacties, echt super! Mensen vragen of ik meer video’s ga opnemen, of ik me ga opgeven bij The Voice, ze vinden het goed dat ik een clip heb opgenomen met een boodschap. Het is allemaal héél positief. Er was een mevrouw van een stichting die aandacht vraagt voor pesten. Zij wil de video gebruiken en heeft mij gevraagd mijn ervaringen te delen.”

Dus het is niet je laatste videoclip geweest?
„Deze clip kostte een hoop geld. Gelukkig werd het gesponsord door een aantal bedrijven, anders hadden we het niet kunnen doen. Maar in principe wil ik dit zeker vaker doen. En het liefst maak ik er mijn beroep van.”

Ik voel je

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 21 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 21 uur geleden