Kunst uit Dronten in De Fundatie in Zwolle?
Kunst uit Dronten in De Fundatie in Zwolle? Artheos

Eerst kijken naar het lokale belang van kunst, dan eventueel pas afstoten

Cultuur

DRONTEN - Wethouder Ton van Amerongen volgt keurig het landelijke protocol voor het afstoten van kunstwerken. „Maar wij zijn Dronten, wij passen niet in een standaard landelijk protocol”, reageerde Siert Jan Lap (CDA). Op de VVD na was de hele gemeenteraad het met hem eens. En dus moet de gemeente eerst kijken naar de lokale waarde, voordat kunstwerken worden afgestoten.

Vanwege de verbouwing is er in het gemeentehuis minder ruimte om kunst op te slaan. En dus doet de gemeente een aantal kunstwerken van de hand. De firma Q Kunst begeleidt dat proces en zij volgen alle geldende richtlijnen.

Jonge geschiedenis

Volgens Paul Vermast van Groen Links kan het echter voorkomen dat kunstwerken landelijk gezien oninteressant zijn, maar dat ze voor Dronten en de lokale geschiedenis waarde hebben. Omdat de geschiedenis van Dronten jong is, wil hij zorgvuldig omgaan met de kunst uit de kelder van het gemeentehuis.

„Het probleem is niet dat het bureau niet kundig is”, lichtte Lazise Hillebregt (D66) toe. Volgens haar is de jonge geschiedenis van Dronten maakbaar: „En dat vraagt om een bredere blik.” Suzanne Stoop van de PvdA was het daarmee eens: „Wij zijn uniek in Nederland, we zijn zo jong, wat gooien we weg?”

„We góóien niets weg!”, reageerde Trudy Stoker van de VVD. Zij vindt het juist bijzonder dat de Fundatie in Zwolle en het Stedelijk Museum in Amsterdam belangstelling tonen voor sommige kunstwerken uit Dronten: „Het idee dat het college het al te makkelijk van de hand doet vind ik niet terecht.”

Gedegen proces

Cultuurwethouder Ton van Amerongen verdedigde het beleid door te spreken over een ‘uitgebreid en gedegen proces’: „We doen het keurig volgens de richtlijnen.” Hij noemde daarbij de mogelijkheid om bezwaarschriften in te dienen: „En die laten we beoordelen door een externe adviescommissie.”

De wethouder slaagde er niet in om de gemeenteraad te overtuigen. Met alleen de stemmen van de VVD tegen besloot de raad dat er een ‘tweede toets’ komt. Lokale kenners van bijvoorbeeld De Meerpaal, Kunstcollectief Dronten of de stichting Geschiedschrijving gaan kijken welke kunst lokaal van belang is.

Afstoten kunstwerken