Thais eten in de bibliotheek in Dronten.
Thais eten in de bibliotheek in Dronten. ©maartenheijenk.nl

Met een busje naar een museum gaat niet en dus komt de kunst naar de bieb

Cultuur

DRONTEN - Het was zaterdag druk in de bibliotheek. Bezoekers konden aan de slag met schilderen, schaken, theater, bloemschikken, Thais koken, noem maar op. Organisator Ingrid van der Klooster genoot.

Anderhalf jaar geleden won Ingrid samen met onder anderen Marlene Boons een subsidie van 5.000 euro in het kader van ‘Het Beste Idee van Dronten’. Na corona konden ze zaterdag eindelijk hun idee uitvoeren onder de naam Ta(a)lentenfestival.

Naar musea

Het Beste Idee van Dronten is een subsidieregeling van de gemeente in het kader van de armoedebestrijding. Eén van de winnende plannen was vorig jaar het op stap gaan met minima om gezamenlijk te genieten van galerieën en musea.

„Maar ja… corona gooide roet in het eten”, blikt Van der Klooster terug, „Met een groep mensen in een busje, dat ging natuurlijk niet. We hebben het drie keer moeten uitstellen.”

Bibliotheek

Uiteindelijk zocht Kunstportaal Dronten haar heil in de bibliotheek. De doelgroep komt daar vaak over de vloer bij het Huis voor Taal en gezamenlijk besloten ze een internationale culturele dag te organiseren.

Eigenlijk was het een soort vervolg op de internationale kunstmarkt, die twee jaar geleden door stichting Kunstraad Dronten in de bibliotheek was georganiseerd. Dat het zaterdag samenviel met het einde van de anderhalve-meterregel, was puur toeval.

Muziek van AZC Band

De dag werd geopend door wethouder Ton van Amerongen. De bezoekers werden vervolgens bij de entree van De Meerpaal verwelkomd met muziek van de AZC Band. In de bibliotheek konden ze op acht plekken kennismaken met kunst, cultuur en sport. Daarnaast was er de reguliere kunstexpositie en vertelde Huis voor Taal haar verhaal.

Vele tientallen belangstellenden schoven langs de verschillende activiteiten. „We zijn heel blij met de samenwerking met de bibliotheek en Huis voor Taal”, glunderde Ingrid van der Klooster, „Het is een hele leuke dag, de mensen zijn ontzettend enthousiast.”


Foto’s: ©maartenheijenk.nl