Renée Brunt uit Dronten reist met Tineke Schouten het hele land door.
Renée Brunt uit Dronten reist met Tineke Schouten het hele land door. eigen foto

‘Viooljuf’ Renée Brunt uit Dronten zingt iedere avond een duet met Tineke Schouten

Cultuur

DRONTEN - In De Meerpaal was gisteravond de eerste try-out van de jubileumshow van Tineke Schouten. Behalve de cabaretière stond er een orkest op het podium met drie musici. Eén van hen is zangeres en violiste Renée Brunt uit Dronten. Uitgerekend in haar eigen woonplaats debuteerde ze aan de zijde van Tineke Schouten. „Héél tof”, glundert ze.

Renée was 7 jaar toen ze met haar ouders van Almere naar Dronten verhuisde. De liefde voor de viool had op dat moment al wortel geschoten. „Toen ik drie was, wist ik dat ik viool wilde spelen. Ik was zes toen ik van mijn opa m’n eerste viool kreeg. Vanaf dat moment heb ik geroepen: ik word later viooljuf.”

Conservatorium

Ze kreeg haar eerste lessen bij Mirjam Veeger in Almere en later in De Meerpaal. Als 10-jarig meisje speelde ze al in het Flevolands Jeugd Symfonieorkest . Dat bleef ze doen totdat ze oud genoeg was voor het conservatorium.

Na haar studie keerde ze terug in Dronten en werd ze de viooljuf die ze altijd wilde worden. „Maar om eerlijk te zijn was ik eigenlijk een beetje klaar met vioolspelen. Mijn leeftijdsgenoten waren uitgevlogen en ik zocht aansluiting met mensen van mijn leeftijd. Daarom meldde ik me aan bij het Kamerkoor Lelystad. Ik deed daar auditie en ze zeiden meteen: we willen jou heel graag inzetten als soliste.”

Per ongeluk

Al snel besloot ze op zangles te gaan bij Francis Evers, die tegenwoordig dirigent is bij onder andere De Paradijsvogels in Biddinghuizen. „En binnen twee jaar rolde ik het conservatorium in. Eigenlijk een beetje per ongeluk. Zo van: ik kan blijkbaar goed zingen en ik vind het superleuk om te doen, dus waarom niet?”

Waar ze met viool vooral wilde lesgeven, lonkte als zangeres het podium. „Het zingen begon omdat ik vond dat er naast de viool nog veel meer was om muzikaal te ontdekken. Maar dat zingen gaf zó veel plezier, dat ik dacht: als ik toch eens iedere dag op het podium zou mogen staan om te zingen, dat zou héél gaaf zijn!”

Tineke Schouten

Tijdens haar zangstudie bloeide ook de liefde voor de viool weer op: „En ik merkte dat ik het op het podium heel goed kan combineren. Die combinatie vind ik supergaaf.” Het kwam dan ook als een geschenk uit de hemel, toen ze in juni haar tweede conservatoriumstudie afrondde en kort daarna hoorde dat Tineke Schouten iemand zocht die viool kan spelen én goed kan zingen.

De samenwerking was snel beklonken en tot half juni speelt ze meer dan honderd voorstellingen overal in het land. „We zijn met z’n drieën: een orkestleider/toetsenist, een gitarist en ik doe viool en zang. Ik zing ook een duet met Tineke Schouten.”

Na een maandenlange voorbereiding stond Renée gisteravond in De Meerpaal voor ’t eerst samen met Tineke Schouten op de planken. Het is puur toeval dat dit in haar eigen woonplaats gebeurde: „Blijkbaar begint Tineke Schouten altijd in Dronten. Ik wist dat niet, maar voor mij is dat natuurlijk ideaal.” In de zaal zitten dit weekeinde veel bekenden: „Natuurlijk, ik heb veel reclame gemaakt bij vrienden en familie.”

Verschillende stijlen

Hoe bevalt het haar tot nu toe bij Tineke Schouten? „Ik ben klassiek geschoold en bij Tineke verbreed ik mijn horizon. Ik doe allerlei verschillende stijlen door elkaar in één show. Dat is héél tof.”

Ze wordt bij alles betrokken. „Je wordt als persoon erg gewaardeerd binnen het team. Het is heel fijn, vooral de samenwerking met Tineke Schouten. Zij is puur een vakvrouw, ze weet precies wat ze doet en hoe ze alles moet aanpakken. Daar kan ik ontzettend veel van leren.”

Op de achtergrond

Als concertviolist en -zangeres staat Renée Brunt op de voorgrond. Is een rol op de achtergrond wennen? „Nee, eigenlijk niet”, antwoordt de Drontense, „Er is in deze wereld zoveel te leren, juist in mijn rol naast de ster. Ik gebruik het als één groot leerproces, bijvoorbeeld voor als ik straks zelf een theatervoorstelling maak.”

Ondertussen doet Renée ook andere optredens. Zo staat ze op Tweede Kerstdag in De Meerpaal tijdens het kerstconcert van Flevo’s Mannenkoor: „Daar waar ik een gaatje heb en ik word gevraagd, dan doe ik dat met heel veel liefde. Doordat ik nu veel minder klassiek speel dan voorheen, houdt dat me alert en fris. En ik vind het leuk, het geeft afwisseling.”

Anne Frank

Terwijl de toernee met Tineke Schouten nog moet beginnen, is Renée Brunt ook al druk bezig met de komende zomer. Ze werkt aan een eigen voorstelling over het leven van Anne Frank.

„Ik heb die voorstelling in juni voor mijn examen gedaan en nu wil ik het in de theaters op de planken brengen als maatschappelijk thema. Het krijgt een link naar het heden, naar een meisje van 14 in deze tijd. Ik denk dat het vooral voor jongeren interessant wordt.”

Het wordt een vertelvoorstelling met zang, viool- en pianomuziek. Treedt Renée met die eigen voorstelling ook op in haar eigen woonplaats? „Dat zou ik heel mooi vinden!”