Aad Gordijn bij zijn werk in de etalage van Miss Etam.
Aad Gordijn bij zijn werk in de etalage van Miss Etam. ©maartenheijenk.nl

Kunstenaars in lege etalages: „Het is leuker om de boel een beetje op te fleuren”

Cultuur

DRONTEN - De kunstenaars Aad Gordijn en Willem van Baarsen vonden een gewillig oor, toen ze bij eigenaren van leegstaande winkelpanden aanklopten met het idee om te exposeren in de etalage. Sinds deze week tonen ze hun werk in de voormalige zaak van Miss Etam. Binnenkort volgen er meer etalages.

Gordijn en Van Baarsen zitten allebei in het bestuur van de stichting Kunstraad Dronten. Ze maken onderdeel uit van het Kunstcollectief, dat onder die stichting valt en sinds vorig jaar een winkel runt in het voormalige pand van Aktiesport aan De Kiel.

Allemaal vóór

Over het nieuwe initiatief zegt voorzitter Aad Gordijn: „Ik liep samen met Willem langs al die lege etalages en toen zeiden we: kunnen we daar niet iets mee?” Het tweetal vond een gewillig oor bij DOES, de activiteitenstichting van de winkeliers. „Ook de eigenaren van de panden waren allemaal vóór. Ik heb geen enkele negatieve reactie gehad.”

Bij Miss Etam heeft Aad nu de ene etalage ingericht en Willem de andere. Bij de voormalige zaak van Bonita openen Camille van Os en Douwe Meijboom binnenkort een mini-tentoonstelling. En in de zaak daarnaast, die nu nog wordt gebruikt als Sinterklaaswinkel, volgt Marjan Wijnholds-Dost.

„Als we nog meer lege etalages zien, dan kloppen we aan en zeggen we: is het niet leuker om de boel een beetje op te fleuren?”, kondigen de kunstenaars aan.

Wisselende exposities

Het is de bedoeling dat het wisselende exposities worden met om de twee maanden andere kunstenaars. Per etalage komt er in principe één kunstenaar: „Al zijn er een paar kunstenaars die hele kleine beeldjes maken. Die geven we dan een etalage samen met een schilder.”

Aad Gordijn hoopt de samenwerking met de winkeliers uit te kunnen breiden: „We zitten te denken: kunnen we niet een kunstroute in het centrum maken? Met bij iedere winkel één of twee kunstwerken. Misschien is dat een leuk idee?”

38 Kunstenaars

De eigen winkel van het Kunstcollectief aan De Kiel is een succes. „We krijgen veel lovende commentaren”, zegt de voorzitter. Het begon vorig jaar met 20 lokale kunstenaars, inmiddels zijn het er al 38. „En het groeit nog steeds. We hadden op een gegeven moment zelfs even een wachtlijst, omdat we in de winkel geen ruimte hadden voor nieuwe schilderijen.”

Wat is de reden voor het succes van de kunstwinkel? „Het geeft de kunstenaars de mogelijkheid om laagdrempelig hun werk aan het publiek te laten zien”, antwoordt Gordijn, „Bovendien zijn de kosten laag en verkoopt het leuk. Het is echt een succes.”

Grijze hoofden

Aad Gordijn erkent dat er in de winkel veel grijze hoofden rondlopen. Hij heeft er een eenvoudige verklaring voor: „Deelnemende kunstenaars moeten af en toe een winkeldienst draaien. Mensen die in het arbeidsproces zitten, kunnen daar soms weinig tijd voor vrijmaken. Daardoor zijn sommige kunstenaars zelfs alweer afgehaakt.”

Het betekent dat het Kunstcollectief ook niet-kunstenaars oproept om zich aan te melden als vrijwilliger: „Ze moeten wel een beetje affiniteit hebben met kunst natuurlijk. Maar dan kunnen andere kunstenaars, die overdag werken, ook deelnemen.” Ook nieuwe kunstenaars kunnen zich inmiddels weer aanmelden. Dat kan via info@kunstraaddronten.nl.