Afbeelding

Zes piratenkoren op twee podia in winkelcentrum Suydersee

Cultuur

DRONTEN - Op twee podia, het Havenplein en het Ruim, treden morgen (zaterdag 29 augustus) tussen 12.15 en 17 uur zes piratenkoren op. Winkelcentrum Suydersee houdt voor de vijfde keer een Piratenfestival.

,,Er komt altijd behoorlijk wat publiek en het is tijdens het festival heel gezellig in het centrum'', weet secretaris Rob Bos van de Dronter Piraten, ,,De koren zijn leuk uitgedost. Zo heeft het koor uit Zwijndrecht een aantal dames in klederdracht.'' Het festival is een initiatief van de winkeliersvereniging en het Dronter koor zorgt voor de organisatie.

Het festival begint met een ontvangst in het gemeentehuis door loco-burgemeester Ton van Amerongen en wordt om vijf uur afgesloten met een samenzang door de zes gezamenlijke koren: ,,Met een man of driehonderd zingen we dan drie liederen.''

Wereldhavendagen

Rob Bos kijkt uit naar het festival, maar erkent dat het niet het hoogtepunt van het jaar is. Daarvoor verwijst hij bijvoorbeeld naar de Wereldhavendagen in Rotterdam, waar de Dronter Piraten volgend weekeinde optreden.

Het koor wordt regelmatig benaderd voor optredens: ,,Zo vaak, dat we herhaaldelijk verzoeken moeten afwijzen. We hebben besloten dat we maximaal twee keer per maand optreden, want je bent toch een hele dag op pad en we zijn allemaal een beetje op leeftijd.''

Buiten de optredens in de weekeinden zeggen de piraten wel regelmatig 'ja' als ze doordeweeks worden gevraagd voor optredens in de buurt, bijvoorbeeld bij De Regenboog.

Uitsluitend mannen

,,Ons koor bestaat uitsluitend uit mannen en dat willen we zo houden. Het ledenaantal schommelt al jaren rond de 50, 60, we hebben regelmatig aanwas'', aldus de heer Bos, ,,De afgelopen week is ons nieuwe seizoen begonnen: we repeteren op de dinsdagavond in het oude kantoor van Bol aan De Noord.''

Het koor mag dan uit mannen bestaan, de begeleiding bestaat deels uit vrouwen. Tijdens het festival in Dronten maakt ook oud-wethouder Jaap Kodde deel uit van het begeleidingsorkest. Hij bespeelt de keyboard.

Deelnemende piratenkoren:

- 't Zwarte Gat (Zuidwolde)
- Tussen Rijn & Lek (Wijk bij Duurstede)
- Bataviakoor (Lelystad)
- Buitengaats (Zwijndrecht)
- 't Bollenhart (Noordwijkerhout)
- Dronter Piraten (Dronten)